Prvi put sam se prepustio ovom preslatkom kolaču tijekom mojih zaruka prije gotovo tri desetljeća. S ljubavlju ga je izradila moja svekrva, koja je imala naviku svakom receptu na koji je naišla dati svoj jedinstveni osvrt, osim za ovaj kolač.

Za posebne prilike nakon toga vjerno je rekreirala upravo ovu tortu, a svi smo radosno uživali u svakom zalogaju. Iako spada u kategoriju klasičnih kolača s orašastim plodovima, maslacem i jajima, nedostatak čokolade sprječava da bude nadmoćan.

S ljubavlju smo ga zvali “uvježbana” torta, koja je uvijek tražila dodatnu krišku kako bi uživali u njegovim divnim okusima.

POTREBNI SASTOJCI:

Za izradu tri kore trebat će vam 12 bjelanjaka, 12 žlica šećera, 6 žumanjaka, 6 žlica oraha i 6 žlica brašna. Za nadjev pomiješajte 750 ml mlijeka, 6 žumanjaka, 6 žlica šećera, 2 vrećice vanilin šećera, 5 žlica oštrog brašna, 250 g putera, 250 g šećera u prahu, 100 g sjeckanih oraha, 100 g. nasjeckanih datulja, 100 g nasjeckanih žele bombona i 100 g grožđica.

KAKO PRIPREMITI RUSKU SALATA TORTU?

Umutiti 4 bjelanjka sa 4 žlice šećera pa postepeno dodavati 2 žumanjka jedan po jedan uz dalje mućenje.

U tučenu masu lagano umiješati žlicu smjese brašna i oraha, nježnim miješanjem pažljivo promiješati.

Nakon što koru izlijete na papir za pečenje u okrugli pleh promjera 28 cm, nastavite da je pečete na temperaturi od 180°C oko trideset minuta.

Pečenu koru zajedno sa papirom ostaviti da se izvadi iz pleha i ohladi. Nastaviti sa mućenjem i pečenjem preostalih dvije kore.

Zagrijte 600 ml mlijeka do točke vrenja. U posebnoj zdjeli pomiješajte žumanjke, šećer, vanilin šećer, brašno i preostalih 150 ml mlijeka. Ovu smjesu lagano ulijte u prokuhano mlijeko koje ste skinuli s vatre. Promiješajte sastojke i zatim smjesu vratite na štednjak nekoliko minuta. Kad se malo zgusne maknite s vatre i ostavite da se ohladi.

Nakon što ste pjenasto izmiješali maslac i šećer u prahu, žlicu po žlicu postupno umiješajte u ohlađenu kremu.

Mikserom dobro sjediniti sve sastojke. Trećinu kreme odvojite posebno za premazivanje vanjske strane torte.

U preostalu smjesu umiješajte sitno narezane žele bombone i suho voće.

Živopisni fil nanesite na prve dvije kore, a ostatak kreme ostavite za treću koru. Identičnom kremom nastavite premazivati ​​stranice.

Pustite da se smjesa stopi ostavljajući je preko noći izložena niskim temperaturama. Ukrasite prema svojim željama.

Servirati
Kako bih dala dašak nostalgije, dodala sam obilato posutu sitno nasjeckanih oraha. A za moderan štih, ukrasila sam ga dodatnim čokoladnim srcima. Sve je u pronalaženju savršene ravnoteže između klasičnog i suvremenog! :)))