Ova divna tortica ima bogato, kremasto čokoladno punjenje umotano u mekano tijesto s maslacem, što ga čini idealnim užitkom za čokoladne entuzijaste. Tijesto je prozračno i nježno, upotpunjeno glatkom i ugodnom čokoladnom kremom.

Preliven šećerom u prahu i komadićima čokolade, ovaj desert nije samo ukusan nego i vizualno primamljiv. Savršen za proslavu posebnih događaja ili jednostavno uživanje u slatkom trenutku bilo kojeg dana, ovaj recept će ostaviti trajan dojam.

POTREBNI SASTOJCI:

Za tijesto: 1 jaje, 80 grama šećera (otprilike ⅓ šalice), 8 grama vanilin kvasca (oko 1 vrećica), 50 ml ulja (oko 3½ žlice), 50 grama omekšalog maslaca (3½ žlice), 250 gr. brašna (2 šalice) i 10 grama praška za pecivo (2 žličice). Za čokoladnu kremu: 1 jaje, 2 žlice šećera (25 grama), 4 žlice kukuruznog škroba (40 grama), 400 ml mlijeka (1⅔ šalice), 100 grama tamne čokolade (3,5 oz) i 200 ml zaslađene vrhnje (¾ šalice plus 1 žlica).

Dodaci:
Po želji komadići čokolade; šećer u prahu (za posipanje).

KAKO SPREMITI ČOKOLADNI KOLAČ?
Za pripremu tijesta počnite tako što ćete u posudi umutiti 1 jaje zajedno s 80 grama šećera dok ne dobijete pjenastu konzistenciju. Zatim umiješajte 8 grama vanilin kvasca, 50 ml ulja i 50 grama omekšalog maslaca. Miješajte sastojke dok smjesa ne postane glatka.

Pomiješajte 250 grama brašna sa 10 grama praška za pecivo i promiješajte. Nastavite miksati dok ne dobijete mekano tijesto.

Tijesto ostavite sa strane da odstoji dok se spremate raditi čokoladnu kremu. Sada pripremite čokoladnu kremu:

U loncu pomiješajte 1 jaje, 2 žlice šećera i 4 žlice kukuruznog škroba, miješajući dok smjesa ne postane glatka.

Polako dodajte 400 ml mlijeka uz stalno miješanje kako se ne bi stvorile grudice.
Stavite lonac na srednju vatru i neprestano miješajte dok se smjesa ne zgusne. Kad se zgusne, maknite s vatre i dodajte 100 grama tamne čokolade, miješajte dok se potpuno ne otopi i sjedini.

Pustite smjesu da se ohladi na trenutak, a zatim dodajte 200 ml slatkog vrhnja, miješajte dok ne dobijete glatku i kremastu konzistenciju. Zatim prijeđite na sastavljanje tijesta:

Postavite pećnicu da se prethodno zagrije na 200°C (392°F). Na pobrašnjenoj podlozi razvaljajte tijesto pa ga režite na oblike po želji.

Žlicom nanesite veliku količinu čokoladne kreme u svaki komad tijesta, a zatim preklopite ili zatvorite rubove ako je potrebno. Složite peciva na lim za pečenje i pospite ih komadićima čokolade.

Pecite i dovršite: pecivo pecite 20 minuta ili dok ne dobije zlatnosmeđu boju. Nakon što je izvadite iz pećnice, ostavite je da se ohladi na trenutak prije nego što je pospete šećerom u prahu.

Uživajte u bogatoj čokoladnoj dobroti služeći je toplu! Prijedlozi za posluživanje.
Uživajte u ovom pecivu toplom uz kuglicu sladoleda od vanilije ili šlaga. Za ugodan međuobrok, uparite ga sa šalicom kave ili čaja koja se diže.