Bezvremenski desert, pita od jabuka nudi utjehu i veselje za svako slavlje. Očaravajuća mješavina mekih jabuka, slatkoće i ljuskave korice od maslaca tvori skladan niz okusa koji se rastvaraju na vašem nepcu.

Ovaj jedinstveni recept za pitu od jabuka nije samo jednostavan za pripremu; također je nevjerojatno ukusan. Bez obzira na to jeste li iskusan pekar ili početnik u kuhinji, ovaj će vas recept voditi kroz svaki korak do izrade deserta od kojeg će svi poželjeti još.

Istražimo ovu ukusnu pitu od jabuka od koje svi žude za još jednom kriškom!

POTREBNI SASTOJCI:

3 jabuke 🍎🍎🍎, 60 grama putera, 40 grama šećera, 3 jaja 🥚🥚🥚, 1 kašičica vanilin šećera, prstohvat soli, 130 grama šećera, 100 ml mleka, 2 kašike jogurta ili pavlake , 8 žlica (300 g) brašna i 1 žličica sode bikarbone.

Med (za prelijevanje) Narezani kokos (za ukras)

KAKO PRIPREMITI OVAJ KOLAČ OD JABUKA?

Započnite temeljitim pranjem jabuka. Zatim ih ogulite i očistite od središta prije nego što ih narežete na tanke kockice. Pripremljene jabuke ostavite sa strane.

Pripremite smjesu: U prostranoj posudi za miješanje pomiješajte jaja, 130 grama šećera, vanilin šećer i malo soli. Miješajte smjesu dok ne postane svijetla i pjenasta. Ovaj proces će unijeti zrak u tijesto, što će rezultirati mekom i pahuljastom pitom.

Umiješajte mokre sastojke: u malom loncu ili mikrovalnoj pećnici otopite maslac. Polako umiješajte rastopljeni maslac, mlijeko i jogurt (ili kiselo vrhnje) u smjesu jaja, miješajući dok se potpuno ne sjedine.

Umiješajte suhe sastojke: prosijte brašno i sodu bikarbonu kako biste uklonili grudice. Polako umiješajte suhe sastojke u mokru smjesu, lagano miješajući dok se ne postigne glatka konzistencija.

Pripremite pitu: Započnite zagrijavanjem pećnice na 180°C (350°F). Zatim namažite posudu za pečenje ili kalup za pite kako se ne bi zalijepili. Stavite polovicu tijesta u zdjelu i ravnomjerno ga rasporedite.

Položite kriške jabuke na vrh tijesta, a zatim prelijte ostatak smjese preko jabuka, pazeći da su potpuno prekrivene.

Da biste ispekli pitu, stavite je u prethodno zagrijanu pećnicu i ostavite da se peče 40 do 45 minuta ili dok vrh ne dobije zlatnosmeđu nijansu, a čačkalica zabodena u sredinu ne izađe čista. Budući da se vrijeme pečenja može malo razlikovati ovisno o vašoj pećnici, važno je pratiti pitu dok se peče.

Završni dodaci: Kada je pita gotova, izvadite je iz pećnice i ostavite da se malo ohladi. Za dodatnu slatkoću, pokapajte med po vrhu i pospite kokosovim brašnama kako biste poboljšali teksturu i okus.

Prijedlog za posluživanje: Izrežite pitu na kriške i uživajte u toploj uz šlag ili kuglicu sladoleda od vanilije za dodatnu slatku poslasticu.