Koji bi razlog bio da ne znam makedonski? Prije mnogo godina moja mama ga je pripremala za korizmu, a meni je ostao u sjećanju kao kolač koji je sočan, mirisan i aromatičan.

POTREBNI SASTOJCI:

Tijesto:
5 čaša kisele vode, 5 čaša brašna, 3 čaše ulja i 3 čaše pšeničnog griza.

1 žličica cimeta, 100 grama nasjeckanih grožđica, 100 grama nasjeckanih oraha i 1 vrećica praška za pecivo.
Potrebno za sirup:
250 grama šećera, jedna vrećica vanilin šećera i 2,5 decilitra vode. Za ukrašavanje: 50 grama sjeckanih oraha, koji nisu obavezni, ali daju privlačan štih.

KAKO PRIPREMITI MAKEDONSKI KOLAČ?

Napomena: 1 šalica = 150 ml. Započnite prosijavanjem 5 šalica brašna zajedno s jednim praškom za pecivo i jednom žličicom cimeta. Zatim u smjesu umiješajte 3 šalice griza, 100 g krupno nasjeckanih grožđica i 100 g krupno nasjeckanih oraha.

Pomiješajte sve sastojke u posudi za miješanje. U sredini suhe smjese napravite udubinu i dodajte 5 šalica kisele vode i 3 šalice ulja. Miješajte dok smjesa ne postane jednolična, mikserom ili žičanom pjenjačom.

Zagrijte pećnicu na 180°C. Pripremite tepsiju 25*35 cm tako da je obložite papirom za pečenje pa ulijte smjesu.

Po želji tijesto nadjenite sa 50 g sjeckanih oraha. Pecite 35-40 minuta, a je li gotovo provjerite čačkalicom. Kada je torta gotova, izvadite pleh i ostavite da se kolač ohladi dok je još u njemu.
Za to vrijeme pripremite sirup tako što ćete 250 g šećera, 1 kesicu vanilin šećera i 2,5 dcl vode kuhati otprilike 3-4 minute, pa vrućim sirupom preliti ohlađeni kolač. Ostavite kolač na sobnoj temperaturi dok se sirup potpuno ne upije.

Možete ga narezati na kockice, ploške ili trokute ili čak uživati ​​u njemu izravno iz pleha. Dodatak: uz čokoladni preljev postaje još ukusniji! U ovom scenariju nemojte posipati sjeckane orahe po tijestu prije nego što ga razvaljate.

Za glazuru pomješati 100 g crne čokolade, 50 g putera, 1 žlicu kisele pavlake i 1 žlicu ulja; sve dobro promiješajte na laganoj vatri i prelijte preko kolača.

Lijepo se reže, a čokolada ostaje netaknuta na površini, čak i nakon natapanja sirupom. Mješavina cimeta, čokolade i oraha je zaista fantastična!