U golemom prostranstvu amazonske prašume došlo se do nevjerojatnog otkrića – najveće zmije ikada zabilježene!

Profesor i TV voditelj Frik Vonk u dobi od 40 godina neustrašivo se približio kolosalnoj sjevernoj zelenoj anakondi, dugačkoj nešto manje od osam metara i teškoj gotovo 200 kilograma.

Unatoč tome što je veličina glave anakonde usporediva s ljudskom, profesora Vonka nije pokolebala blizina ovog zastrašujućeg stvorenja.

U ovoj izvanrednoj snimci, nizozemski biolog neustrašivo pliva uz ogromnu anakondu, čiji se opseg može usporediti sa utomobilskom gumom.

U Amazoniji postoji dugotrajno priznanje jedne vrste zelene anakonde, obično poznate kao divovska anakonda. Međutim, nedavna studija objavljena otkrila je da je sjeverna zelena anakonda doista zasebna vrsta.

U suradnji s timom od 14 znanstvenika koji dolaze iz devet različitih zemalja, došli smo do revolucionarnog otkrića u vezi s najvećom vrstom zmije na Zemlji: zelenom anakondom.

Zanimljivo, pokazalo se da zapravo postoje dvije različite vrste zelenih anakondi. Čini se da su oni koji nastanjuju sjeverne regije Južne Amerike, uključujući Venezuelu, Surinam i Francusku Gvajanu, potpuno odvojena vrsta.

Iako se na prvi pogled mogu činiti gotovo identični, genetska varijanca između ova dva tipa iznosi nevjerojatnih pet i pol posto, što je značajan kontrast.