Simptomi srčanog udara manifestiraju se na različite načine kod muškaraca i žena, pokazujući značajne razlike. Studija otkriva da žene mogu osjetiti simptome i do 30 dana prije srčanog udara.

Slabost mišića je još jedna manifestacija stanja. Nedovoljan protok krvi rezultira neadekvatnom opskrbom kisikom cijelog tijela. Posljedično, pogoršanje cirkulacije krvi pogoršava funkciju mišića, što dovodi do pojave slabosti mišića.

Jedan od simptoma koji ukazuje na mogući srčani udar je neobjašnjivo znojenje, često praćeno vrtoglavicom. Ova pojava je osobito česta pri naglom prelasku iz sjedećeg položaja, jer se remeti pravovremeni dotok krvi u mozak.

Jedan od simptoma koji može ukazivati ​​na potencijalni problem je pritisak u prsima. To se događa kada postoji suženje u koronarnoj arteriji, ometajući redoviti protok krvi i rezultirajući nelagodom ili bolom u prsima.

U početku se ovaj osjećaj često opisuje kao oštar ubod. Toplo se preporuča pažljivo razmotriti gore navedene simptome jer potencijalno može pomoći u pravovremenom prepoznavanju ozbiljnog i potencijalno po život opasnog problema.

U takvim je slučajevima preporučljivo potražiti liječničku pomoć i pažljivo procijeniti izbor načina života. Proširite vijest među svojim pratiteljima i poznanicima o ovoj vrijednoj informaciji!

 

BONUS:

Siroti starac je došao na pijacu znajući da nema novca ni za hljeba..

Na živopisnoj pijaci u gradu, gdje se šarenilo boja voća i povrća miješalo s razgovorima prodavača i kupaca, pojavio se siroti starac. Vidljivo iscrpljen, s izražajem tuge na licu, koračao je polako između tezgi, znajući da nema novca ni za osnovne potrepštine.

Prodavači su, kao i obično, bili zauzeti posluživanjem kupaca, ali jedan od njih primijetio je starca kako neodlučno stoji pored tezge s jagodama. Bez oklijevanja, pristupio mu je s osmijehom i ljubaznim tonom.

“Djede, molim te, Bog te blagoslovio. U redu?” upitao je prodavač, pružajući mu znak pažnje i suosjećanja.

Siroti starac, iznenađen takvim pristupom, pogledao je prodavača s mješavinom tuge i nada, a zatim tiho odgovorio: “Mogu li nešto pitati?”

Njegov glas odavao je tragove godina provedenih u životu punom izazova i boli.

“Naravno, slušam li?” odgovorio je prodavač, pokazujući svoju spremnost da sasluša starca.

Starac je nastavio, izgovarajući riječi ispunjene tugom i nemoći: “Sine, penzija mi stiže za dva dana, a nemam dinara. Mogu li probati malo jagoda? Nisam imao novca da ih kupim…”

Prodavač ga je prekinuo prije nego što je završio rečenicu. “Djede, ne brini,” rekao je, smirujući njegove brige.

Bez oklijevanja, prodavačica je počela puniti vreću jagoda za starca, dok je on stajao, pomalo iznenađen, ali i zahvalan zbog neizmjerne dobrote koju mu je pokazala.

Kad je vreća bila puna i spremna, prodavačica mu je pružila sa osmijehom, a u očima joj se vidjela iskrena briga i suosjećanje.

Starac, obuzet emocijama, nije mogao sakriti suze koje su mu se stvorile u očima. Pogledao je prodavačicu, riječi mu nisu bile potrebne da izrazi zahvalnost koja mu je ispunila srce.

Onda je, dok su mu se oči punile suzama, primijetio poruku koju mu je prodavačica ostavila u vreći s jagodama: “Želim djedu puno sreće i života!”

Starac se okrenuo prema prodavačici, a u njegovim očima nije bilo samo zahvalnosti, već i divljenja prema činu dobrote koji mu je upravo pokazala.

“Danas je ljudski element izgubio vrijednost,” rekao je tiho, ali odlučno, “ali ti si pokazala da si čovjek.”

Na trenutak, pijaca je postala svjedokom nečeg više od obične razmjene robe – postala je mjesto gdje se očituje ljudska dobrotom i saosjećanje, gdje su se izgubljene nade obnavljale i gdje je jedan prodavač pokazao da je čovjek prije svega.

Ta priča nije samo o jagodama ili pijaci, već je o ljudskosti, dobroti i suosjećanju koje nas čini boljim ljudima i čini svijet ljepšim mjestom za sve nas.