Ovaj slatki recept za medenjake nije samo ukusan, već ga je i lako napraviti. Za razliku od tradicionalnih medenjaka, ovaj recept daje mekane medenjake koji se mogu odmah jesti. Bit će vam drago znati da mogu trajati jednako dugo kao i oni tvrdi. Recept se prenosi generacijama u mojoj obitelji, a potječe od moje svekrve. Peče ih svakog Božića u obliku šapa od meda, čije sam slike dao za vašu referencu. Iako sam ih prošle godine pokušao napraviti u kalupima, shvatio sam da je to previše posla. Umjesto toga radije ih pravim u kuglice radi jednostavnijeg i bržeg procesa.

Razlika između svijetlih i tamnih medenjaka određena je vrstom meda koji se koristi. Boja medenjaka će varirati ovisno o medu. Što se tiče masti koja se koristi u receptu, ulje je naš izbor, ali slobodno eksperimentirajte sa svinjskom mašću kao zamjenom. Vjerujemo da će rezultati biti jednako izvrsni. Konvencionalna metoda za izradu medenih šapa ili medenjaka daje poslastice koje se mogu odmah konzumirati. Ovi slastice od medenjaka mekane su odmah nakon izrade pa nema potrebe čekati ili ih spremati u limenke.

Sastojci:

Ako vam nedostaje 150 g ulja, moguće ga je zamijeniti alternativnom masnoćom, poput svinjske masti.
Potrebna količina šećera je 150 grama.
Navedena količina meda je 150 grama.
Meko brašno, težine točno 360 grama.
Jedno kompletno jaje.
Mala količina sode bikarbone, jednaka dva prstohvata.
Mala količina cimeta ili začina za medenjake.
Ove poslastice možete oplemeniti dodavanjem par žlica sitno mljevenih oraha u smjesu. Alternativno, možete dodati orah na vrh svake poslastice kao ukras.

Priprema:

Postavite rešetku za pečenje u najgornji položaj pećnice.
Počnite zagrijavati pećnicu na 200C i pustite da postigne željenu temperaturu.
Za pripremu tepsije za pečenje preporuča se obložiti je papirom za pečenje koji je otporan na masnoću. Sjediniti sve sastojke i zamijesiti dobiveno tijesto.

Smjesu rukama oblikujte u okrugle oblike i rasporedite po limu za pečenje. Dlanom nježno poravnajte površinu svake kuglice, pazite da između medenjaka bude dovoljno prostora. Ako želite, na vrh svakog medenjaka možete staviti orah.

Za postizanje optimalnih rezultata preporuča se peći veće kuglice ove poslastice u trajanju od 10 minuta. Nasuprot tome, ako više volite manju veličinu, potrebno je kraće vrijeme pečenja. Kad donji dio medenjaka malo potamni, spremni su za vađenje iz pećnice. Možda će biti teško uočiti blago potamnjenje izvana, stoga nemojte oklijevati otvoriti pećnicu i provjeriti nakon otprilike 7 minuta. Ako su potpuno pečeni, odmah ih izvadite.
Preporučljivo je izbjegavati prekuhavanje jela jer može rezultirati čvršćom teksturom nakon što ga izvadite iz pećnice.

Oglasi - Advertisement