Čišćenje i detoksikacija primarne su funkcije jetre, što je čini nevjerojatno vitalnim organom u tijelu. Kako bi se opterećenje smanjilo na najmanju moguću mjeru, važno je dati prioritet hidrataciji konzumiranjem velikih količina tekućine poput vode i čajeva.

Dodatno, uključivanje raznolikog asortimana voća i povrća u našu prehranu uz izbjegavanje masne, pržene hrane i umjerenost u alkoholu dodatno će podržati zdravlje ovog ključnog organa.

Jetra igra ključnu ulogu u održavanju cjelokupnog zdravlja pročišćavanjem krvi, asimilacijom esencijalnih hranjivih tvari i stvaranjem vitalnih tvari potrebnih za tjelesne funkcije. Svaki kvar ili oštećenje jetre može dovesti do teških i potencijalno po život opasnih zdravstvenih komplikacija.

Nealkoholna masna bolest jetre obično je bez simptoma u svojim ranim fazama, što otežava otkrivanje; međutim, obično se otkriva slučajnim opažanjem povišenih jetrenih enzima u laboratorijskim testovima ili slučajnom identifikacijom steatoze jetre tehnikama snimanja.

Istovremeno, postaje imperativ isključiti istovremeno postojanje alternativnih uzroka bolesti jetre, kao što su virusni hepatitis, autoimuni poremećaji, toksična izlaganja i druga metabolička stanja. Dodatno, potvrda nakupljanja masnoće (steatoza) obično se postiže jednom od uobičajeno korištenih tehnika snimanja, pri čemu je ultrazvuk abdomena najčešće korištena metoda.

Kako bi se utvrdio primarni uzrok nakupljanja masnoće u jetri, bitno je isključiti sve sekundarne čimbenike, pri čemu je alkohol najčešći krivac, iako postoje rijetki slučajevi gdje određeni lijekovi ili nagli gubitak težine također mogu pridonijeti. Prema smjernicama Europskog društva za bolesti jetre (EASL), konzumacija više od 0,3 decilitra alkohola dnevno za muškarce i 0,2 decilitra dnevno za žene ukazuje na potencijalno oštećenje jetre kao posljedicu konzumiranja alkohola.

Manifestacije bolesti

Primarni pokazatelj bolesti jetre je nakupljanje tekućine u tijelu, obično poznato kao zadržavanje vode. Ovo se stanje može prepoznati kroz povećanje nogu i trbuha.
Kada jetra izgubi sposobnost stvaranja bilirubina, tvari koju stvaraju crvena krvna zrnca, može doći do promjene boje kože i bjeloočnica. Ovo stanje, poznato kao žutica, ukazuje na ozbiljno oboljenje jetre koje u konačnici može napredovati do zatajenja jetre.

Kada je jetreno tkivo ozlijeđeno i ne može obraditi krv, može doći do krvarenja. To može rezultirati prisutnošću krvi u stolici ili povraćanjem krvi, budući da je krv usmjerena u područja kao što su probavni trakt i jednjak.

Ako jetra ima poteškoća u obradi bilirubina, to može rezultirati blijedom stolicom. Nakupljanje viška soli (bilirubina) ispod kože može uzrokovati svrbež.
Ako vam je neki od ovih simptoma privukao pozornost, važno je konzultirati se s liječnikom, savjetuje Esspresso. Kako se može utvrditi radi li mu jetra usporeno?

Čak i pri minimalnom tjelesnom naporu često se može javiti umor, praćen glavoboljom lokaliziranom u stražnjem dijelu oka i nelagodom u zglobovima i mišićima.

Pojačano znojenje tijela služi kao sredstvo za uklanjanje toksina koje jetra ne može obraditi, dok kožni problemi poput akni i ekcema proizlaze iz nakupljanja neprerađenih i izbačenih toksičnih spojeva.

Česte bitke s alergijama mogu se pripisati prekomjernom nakupljanju toksina u vašem tijelu, što također može rezultirati izazovima kao što su zatvor ili proljev, praćeni nelagodom u trbuhu i nadutošću. Uz to, neobjašnjivo povećanje tjelesne težine unatoč ograničenom unosu hrane i teškoćama u preradi masti mogu pridonijeti teškim probavnim smetnjama.

Uklanjanje lošeg zadaha nije lak zadatak, jer može značajno utjecati na vašu sposobnost koncentracije i mentalne zadatke učiniti izazovnijim i iscrpljujućim.

Unatoč odsutnosti bilo kakvih traumatičnih iskustava ili događaja koji bi se tome mogli pripisati, možete osjetiti da doživljavate osjećaje depresije. Vrijedno je napomenuti da, iako navedeni simptomi također mogu biti indikativni za druge bolesti, traženje liječničkog savjeta je ključno kako bi se isključila svaka moguća zabrinutost.