Dobra cirkulacija krvi je važna jer osigurava optimalnu funkciju organa. Srećom, tijelo vam može dati razne znakove da vam krv ne cirkulira onako kako bi trebala.

Loša cirkulacija često je uzrokovana nakupljanjem plaka, krvnim ugrušcima ili sužavanjem krvnih žila. Kada se krvne žile začepe ili suze, što uzrokuje usporavanje protoka krvi, vašem tijelu je teže učinkovito pumpati krv u sve dijelove tijela. Tjelovježba i zdrava prehrana često pomažu.

Međutim, u nekim slučajevima potrebno je stručno liječenje. Prvi korak uvijek je otkrivanje slabe cirkulacije. Rano prepoznavanje simptoma pomoći će vam u tome. U nastavku je navedeno dvanaest najčešćih. Više otkriva dr. Angelica Balingit.

loša cirkulacija krvi
Ako su vaše srce, vene, arterije, kapilare i druge krvne žile zdravi, mogu učinkovito dostaviti sve što im je potrebno vašim stanicama. Problemi se mogu pojaviti kada postoji problem s nekim dijelom sustava za isporuku ili ventilima koji kontroliraju protok krvi.

Najveći problem s lošom cirkulacijom je to što vaše stanice ne dobivaju potreban kisik i njihova je funkcija ugrožena. Problemi s cirkulacijom najčešće pogađaju osobe starije od 40 godina, osobe s prekomjernom tjelesnom težinom, osobe s dijabetesom i neaktivne osobe.

Simptomi slabe cirkulacije
Ako osjetite bilo koji od sljedećih simptoma, svakako se obratite svom liječniku.

1. Gubitak seksualne želje
Genitalije zahtijevaju velike količine krvi. Ako imate lošu cirkulaciju, vaš će seksualni nagon biti smanjen jer krv ne teče dovoljno brzo. Erektilna disfunkcija može se pojaviti i kod muškaraca.

2. Podočnjaci
Tamni krugovi ispod očiju mogu biti znak slabe cirkulacije. Postoji jednostavan način da utvrdite jesu li podočnjaci uzrokovani nedostatkom sna ili slabom cirkulacijom. Pritisnite to područje prstima i gledajte kako koža posvjetljuje, a zatim opet tamni. Ako je tako, to je znak loše cirkulacije.

3. Ruke su vrlo vruće ili vrlo hladne
Ako su vam ruke uvijek hladne, vruće ili obojene, to također može biti znak slabe cirkulacije.

4. Utrnulost u rukama i nogama
Na primjer, normalno je osjetiti trnce u ekstremitetima kada dugo sjedite ili kada spavate s rukama ispod tijela. Međutim, ako se to dogodi bez vidljivog razloga, to je razlog za zabrinutost. Probadajuća bol uzrokovana slabom cirkulacijom obično se javlja u prstima ruku i nogu.

5. Probavne smetnje
Imate li često probavne smetnje? Tada možda imate lošu cirkulaciju krvi. Loša opskrba želuca krvlju može uzrokovati proljev, mučninu i bolove u trbuhu.

6. Obamrlost
Osjećate li često utrnulost u određenim dijelovima tijela? Kao i kod oklopa, ovo može ukazivati ​​na problem cirkulacije.

7. Čirevi na nogama i stopalima
Bez odgovarajućeg protoka krvi, vaša koža može razviti čireve ili ranice. Često im treba dugo da zacijele i mogu se upaliti, što zatim zahtijeva liječenje, obično antibioticima.

8. Nokti su mekani i lomljivi
Ako su vam nokti mekani, lomljivi i sporo rastu, to također može biti znak slabe cirkulacije.

9. Loš imunološki sustav
Bijela krvna zrnca štite tijelo od bolesti. Ako imate lošu cirkulaciju, krv ne teče kroz vaše tijelo dovoljno brzo da bi ga zaštitila. Pa se često prehladiš ili nešto gore.

10. Manje dlaka na nogama
Ovaj simptom slabe cirkulacije češće će se primijetiti kod muškaraca nego kod žena.

11.Iscrpljen
Neadekvatna opskrba organa i mišića kisikom i hranjivim tvarima može dovesti do nekontroliranog osjećaja umora i iscrpljenosti.

12. Proširene vene
To se događa kada se vene napune krvlju jer njihovi zalisci ne rade ispravno. Najčešće se pojavljuju na nogama. Često sjedenje ili stajanje može pogoršati ovaj problem.