Unatoč tome što se rajčice naširoko smatraju zdravom hranom, one zapravo mogu imati nuspojave.

Brightside.me sugerira da pojedinci koji imaju određene simptome mogu biti dio skupine kojoj se savjetuje da ne konzumiraju rajčice.

Stanje poznato kao želučani refluks nastaje kada želučana kiselina teče natrag u jednjak.

Rajčice, budući da su vrlo kisele, mogu izazvati žgaravicu kod osoba s gastritisom ili gastroezofagealnim refluksom. Vrijedno je napomenuti da čak i ako nemate već postojećih želučanih problema, konzumiranje prekomjernih količina rajčica ili umaka od rajčica i dalje može dovesti do pojave ovih neugodnih simptoma.

Bolovi u zglobovima.

Iznenađujuće, pretjerana konzumacija rajčice može dovesti do razvoja bolova u zglobovima. To je zbog prisutnosti alkaloida poznatog kao solanin, koji potiče nakupljanje kalcija u tjelesnim tkivima, a rajčice su bogate ovim spojem. Kada postoji višak kalcija u tkivima, to može izazvati upalu, što rezultira nelagodom, oticanjem i bolovima u zglobovima.

Problemi povezani s bubrezima

Tema o kojoj se radi odnosi se na skladištenje kalcija. Osim sadržaja kalcija, rajčice obiluju oksalatom, spojem koji predstavlja izazov za metabolizam kada se pretjerano konzumira i može dovesti do razvoja bubrežnih kamenaca. Nadalje, ovo jarko crveno voće bogato je kalijem, što može utjecati na rad bubrega. Ako već imate problema s bubrezima, budite posebno oprezni.

Pojava alergijskih reakcija

Histamin, koristan spoj koji se nalazi u rajčicama, pomaže imunološkom sustavu u borbi protiv virusnih i bakterijskih infekcija. Iznenađujuće, alergijske reakcije na histamin u rajčicama prilično su raširene, a često rezultiraju razvojem osipa ili otekline na jeziku, popraćene raznim neugodnim simptomima. Međutim, osobe s dijagnosticiranom alergijom na rajčicu susreću se sa znatno težim manifestacijama.

Stanje karakterizirano iritabilnim crijevom, obično poznato kao sindrom iritabilnog crijeva.

Za osobe koje pate od sindroma iritabilnog crijeva, konzumacija rajčica može izazvati simptome uključujući, ali ne ograničavajući se na proljev, grčeve koji uzrokuju nelagodu, nadutost, plinove i zatvor. U takvim slučajevima preporučljivo je izbjegavati unos kisele hrane, poput rajčice.

Likopenodermija

Ne samo da se likopen može naći u rajčicama, već je prisutan i u raznim drugim izvorima hrane. Kada se konzumira u odgovarajućim količinama, ovaj pigment pruža izvrsne prednosti za zdravlje srca. Međutim, prekomjeran unos može rezultirati pigmentacijom kože ili razvojem likopenodermije.

Problemi vezani uz mokraćni sustav

Brightside.me izvještava da hrana s visokom kiselošću, poput rajčice, ima potencijal izazvati iritaciju mjehura. Ako imate urinarnu inkontinenciju ili ste skloni drugim problemima s mokrenjem, savjetuje se da se klonite kisele hrane. Čak ni kuhanje rajčice neće ublažiti ovu brigu, jer su umak od rajčice i kečap još nepovoljnije opcije.