Potrebni sastojci:

– 350 grama brašna tip 550 – 150 mililitara toplog mlijeka – 1/2 kockice kvasca – 4-5 žlica šećera – 2 žlice omekšalog maslaca – prstohvat soli – 1 jaje

Potrebno za punjenje?

– marmelada od šipka, maslaca i slastičarskog šećera

Kako se pripremaju brze krofne?

Pomiješajte toplo mlijeko, klice i šećer kako bi se klice otopile. Zatim umiješajte brašno, sol i jaje, miješajte samo dok se napola ne sjedini prije dodavanja mlaćenice.

Mijesite tijesto dok se maslac potpuno ne sjedini, što bi trebalo trajati oko 10 minuta. U početku će tijesto biti ljepljivo i to je sasvim normalno—oduprite se iskušenju da dodate brašno! Nastavite miksati dok se svi sastojci ne sjedine i prestanu se lijepiti za ruke.

Počnite tako što ćete pripremiti tijesto i podijeliti ga na 7 do 8 dijelova, svaki oblikovati u kuglu. Ostavite ih da se odmore otprilike 35 minuta. Pecite ih na 180° 15 do 17 minuta!

Špricom nabavljenom u ljekarni napunite ih ugrijanom marmeladom. Oko njih 2-3 puta premažite tekućim maslacem, a zatim pospite šećerom u prahu.

 

BONUS:

 

ĆUFTICE OD KROMPIRA I TIKVICA…Nikada nisam kuvala ovako ukusno i zdravo jelo!

Ove ćuftice od povrća, koje sadrže tikvice, krompir i suluguni sir, ukusno su jelo koje se lako pravi i savršeno je za svaki obrok. Umak od dimljene paprike daje divan dimljeni ukus, čineći ovo jelo koje će se svidjeti svima.

POTREBNI SASTOJCI:

Kada je riječ o ćufticama, postoji niz mogućnosti za odabir.

Za ovaj recept trebat će vam 1 tikvica, 2 krumpira, 1 mrkva, 100 g naribanog suluguni sira, nasjeckani mladi luk, 2 jaja, sol i crni papar po ukusu, mljeveni češnjak, 2 žlice griza, biljno ulje za prženje, i umak.

Za ovaj recept trebat će vam dvije žlice kiselog vrhnja, dvije žlice majoneze, dvije žličice dimljene paprike u prahu i dvije žličice sušenog češnjaka.
upute:

PRIPREMA ĆUFTICA:

Pripremite tikvice tako da ih naribate i prebacite u zdjelu. Malo ih posolite i ostavite da odstoje četvrt sata kako bi otpustili višak vlage.
Naribajte krumpir i mrkvu, pa ih ostavite sa strane.
Spojite sastojke i pomiješajte ih. Pomiješajte povrće s ostalim sastojcima i dobro ih izmiksajte.

Nakon 15 minuta uklonite višak vlage iz tikvica i stavite ih u veliku zdjelu za miješanje. Pomiješajte naribani krumpir, mrkvu, suluguni sir, mladi luk, jaja, sol, crni papar, mljeveni češnjak i griz. Temeljito izmiješajte sve sastojke.
Korak 4: Ostavite smjesu da se odmori.

Ostavite smjesu da odstoji 20 minuta, omogućujući da se griz proširi. Nastavite s pripremom fritula zagrijavanjem ulja.

Započnite zagrijavanjem biljnog ulja u tavi na srednje jakoj vatri. Nastavite s oblikovanjem i kuhanjem:
Smjesu oblikujte u pljeskavice i pecite ih u tavi otprilike 3-4 minute sa svake strane dok ne poprime lijepu zlatnosmeđu boju. Ako volite drugačiji način pripreme, popečke možete ispeći i u pećnici.
Nakon što poprime zlatnosmeđu boju, fritule prebacite na lim za pečenje i stavite peći u prethodno zagrijanu pećnicu na 180°C (350°F) 20 minuta. Umak se može pripremiti miješanjem sastojaka.

Pomiješajte kiselo vrhnje, majonezu, dimljenu papriku u prahu i sušeni češnjak u maloj posudi. Temeljito izmiješajte sastojke.
Evo nekoliko preporuka kako poslužiti ovo jelo:

Za izvrsnu prezentaciju, tople popečke ukrasite svježe nasjeckanim mladim lukom ili mirisnim začinskim biljem. Popratite ih ukusnim umakom od dimljene paprike.