POTREBNI SU SLEDEĆI SASTOJCI:

500 grama brašna, 50 grama otopljenog maslaca (ali ne vrućeg), 1,5 žličica soli, 1 žličica šećera, 1 paketić kvasca ili kockica svježeg kvasca, 350 mililitara mlakog mlijeka, 1 žumanjak za premazivanje i 1 žlica tekućeg vrhnja.

KAKO PRIPREMITI PECIVO PLETENICU SA NAJMEKŠIM TIJESTOM?

Pomiješajte sve suhe sastojke u jednoj zdjeli, a tekuće sastojke u posebnoj zdjeli, pa mijesite dok tijesto ne postane glatko. Ako posjedujete pekač kruha, možete mu dopustiti da umijesi tijesto umjesto vas.

Nakon što je tijesto neko vrijeme mijesilo, više puta ga udarite o radnu površinu ili stol.
Ostavite ga na toplom mjestu otprilike jedan sat. Nakon toga ga kratko (ne duže) premijesiti i oblikovati u dva duguljasta konopa (oko 70 cm). Sredina bi trebala biti malo deblja, sužavati se prema krajevima. Priznajem: ni meni ne polazi za rukom uvijek 🙂

Ostavite pletenicu da odstoji dodatnih 30 minuta da se digne. Premažite ga jednim žumanjkom pomiješanim sa žlicom tekućeg vrhnja da dobijete sjajni finiš.

Stavite u prethodno zagrijanu pećnicu na 200 stupnjeva i pecite oko 40 minuta. Za provjeru gotovosti, dodirnite donji dio pletenice; ako proizvodi tiši zvuk, spreman je!

Izvrsnog je okusa bilo da se poslužuje toplo ili hladno, a kao i mnoga druga peciva, može se zamrznuti za kasnije uživanje. Ostaje ukusan i sljedeći dan. Preporučujem da počnete s malim pletenicama, jer ih je jednostavnije napraviti, prije nego što pokušate s većom.

Osim toga, moram napomenuti da je veličina pletenice prikazana na slikama dvostruko veća od uobičajene. Na kraju sam dobila jednu veliku pletenicu i četiri manje. Ja preferiram način pripreme da kotlet namažem maslacem uz džem od jagoda ili šljiva… mmmm :-))