Kada bismo pričali o sastojcima koji se najviše koriste u domaćinstvima, ne bi mogli a da ne pomenemo sodu bikarbonu. Nema doma, barem u našem regionu, a da nema kutijicu ili teglicu sa ovom namirnicom.

Svako kućanstvo ima osnovni sastojak koji je neizostavan u kuhinji, a za mnoge je taj sastojak soda bikarbona. Često se postavlja pitanje ima li soda bikarbona rok trajanja ili se može koristiti neograničeno dugo. U ovom članku ćemo otkriti istinu o roku trajanja sode bikarbone i može li se koristiti nakon isteka roka trajanja.

Kuhinja svake sposobne domaćice opremljena je sodom bikarbonom; vrijedan je partner u borbi s izazovima čišćenja. Prednosti korištenja ovog proizvoda su dobro dokumentirane, međutim, postoji nedostatak svijesti o njegovom roku trajanja i optimalnom razdoblju za njegovu upotrebu. Uobičajena zabluda je da se može čuvati mjesecima, a da i dalje zadrži svoju učinkovitost. Je li to istina?

Iako nije poznato da se soda bikarbona razgrađuje na štetan način za ljudsko tijelo, na kraju će doći do točke u kojoj je njezina funkcija ugrožena. Drugim riječima, više neće biti učinkovit i neće moći obavljati svoju namjeravanu svrhu.

Ovaj neprocjenjivi sastojak ima značaj u stvaranju određenih delicija, kao i njegova učinkovitost kao sredstvo za čišćenje. Iako nema konačan rok trajanja, na pakiranju je naznačen preporučeni vremenski okvir za optimalnu upotrebu.

U pravilu, soda bikarbona može trajati dvije do tri godine ako se skladišti na odgovarajući način i neotvorena u originalnom pakiranju. Međutim, nakon otvaranja najbolje ga je iskoristiti u roku od otprilike šest mjeseci.

Kako biste odredili učinkovitost sode bikarbone, počnite dodavanjem otprilike pola čajne žličice u malu zdjelicu. Nastavite dodavanjem pola žličice bijelog octa ili svježe iscijeđenog soka od limuna u zdjelu i promatrajte.

Kao u klasičnom osnovnoškolskom eksperimentu, kiselina i baza bi trebale reagirati trenutno. Ako smjesa stvara znatnu količinu pjene i mjehurića, onda je soda bikarbona još uvijek moćna. Ako nema značajnije reakcije, soda bikarbona je izgubila svoju učinkovitost.

Ocat je zbog svoje kiselosti vrsta hrane koja kao da nema rok trajanja. Ovo svojstvo rezultat je korištenja bakterije Acetobacter tijekom procesa fermentacije, što otežava rast drugim oblicima bakterija.

Kao posljedica toga, ocat ima gotovo beskonačan rok trajanja. Čak i kada odstoji dulje vrijeme, jabučni ocat može promijeniti boju i stvoriti talog na dnu, ali ostaje jestiv i ima ukus.

Još u Egiptu, prije trinaest godina, skupina arheologa otkrila je med unutar drevne grobnice koja je ostala nepromijenjena procijenjenih 3000 godina. Nakon otvaranja tegle, kušali su med i ustanovili da je još uvijek jestiv.

Ova izvanredna dugovječnost meda zahvaljuje niskom sadržaju vode i visokim razinama šećera, koji zajedno sprječavaju rast bakterija. Osim toga, med ima vodikov peroksid u tragovima, što dodatno usporava rast mikroba. Pčele same skladište med u svojim košnicama jer on služi i kao izvor hrane i kao sredstvo zaštite od bolesti. Kako bi se osigurala njegova svježina i dugotrajnost, med prolazi toplinsku obradu kako bi se uklonila voda, a zatim se hermetički zatvara kako bi se spriječio ulazak zraka i vode.

Iako se pojedine vrste meda, poput bagremova, s vremenom mogu kristalizirati, to je prirodna pojava koja ne umanjuje njegovu kvalitetu. Primjenom blagog zagrijavanja, med se može ponovno pretvoriti u tekućinu, spreman za konzumaciju.