Različite žlijezde u ustima proizvode slinu koja uzrokuje različite reakcije tijekom spavanja:

Položaj u kojem spavate može utjecati na to hoćete li sliniti ili ne. Ako spavate na boku ili na trbuhu, usta bi vam se mogla otvoriti zbog opuštenosti, što dovodi do slinjenja. Međutim, spavanje na leđima može spriječiti ovaj problem jer vam usta ostaju zatvorena.

Pojačano lučenje sline može se uočiti kod osoba s alergijama, posebno onih s alergijskim rinitisom i alergijama na hranu.

Povećano stvaranje sline može biti potaknuto stimulacijom jednjaka uzrokovanom želučanom kiselinom, što rezultira kiselošću.

Kada doživite infekciju sinusa, mogu se pojaviti poteškoće s disanjem i gutanjem zbog infekcija gornjeg dišnog trakta. To može dovesti do nakupljanja sline. Kako bi nadoknadili začepljeni nos, pojedinci mogu biti prisiljeni disati na usta, što posljedično dovodi do povećanja proizvodnje sline.

Kada se krajnici upale, to može dovesti do oticanja i suženja prolaza, što u konačnici dovodi do nakupljanja sline.

Slinavost je čest simptom kod osoba koje doživljavaju noćne more, a može se pojaviti i kod odraslih zbog psiholoških čimbenika, osobito kod onih koji se suočavaju s visokom razinom stresa.

Lijekovi: određeni lijekovi, poput antidepresiva i morfija, mogu povećati proizvodnju sline. Slinjenje se može pojačati ako uzimate određene lijekove ili koristite lijekove.

 

BONUS:

PRVI ZNAK DEMENCIJE SE JAVLJA U USTIMA: Ako ovo OSJEĆATE hitno se javite LJEKARU!

“Demencija nije specifična bolest, već opći izraz koji se koristi za opisivanje niza simptoma specifičnih za gubitak pamćenja i druga kognitivna oštećenja koja su dovoljno teška da ometaju sposobnost pojedinca da obavlja dnevne aktivnosti”, rekao je.
Iako ne postoji lijek za demenciju, rano otkrivanje i dalje je važno.

“Uz liječenje i ranu dijagnozu, možda ćete moći usporiti napredovanje demencije i dulje održati mentalnu funkciju”, kaže Healthline.
“Liječenje uključuje lijekove, kognitivni trening i terapiju.”

Neki rani simptomi demencije mogu se pojaviti godinama prije nego što se osobi stvarno dijagnosticira bolest. Za razliku od gubitka pamćenja i zbunjenosti, suha usta potencijalni su pokazatelj kognitivnog pada, ali nisu uobičajeni simptom. Povećana zaboravljivost dobro je poznat simptom demencije, a suha usta potencijalni su rani simptom demencije.

“Iako suha usta nisu jedan od najčešćih ranih simptoma demencije, to može biti jedan od prvih pokazatelja”, rekao je Raymond Dacillo, direktor zdravstvenih usluga u C-Care-u, voda za osobe s demencijom može biti izazov. posebno ako je stanje nedijagnosticirano”, rekao je Darcilo, dodajući da nedostatak tekućine također može dovesti do smanjene proizvodnje pljuvačke, što dovodi do suvih usta.