Često čujemo da slavne osobe drastično promjene svoj način života radi religije i drugih razloga. Glumac Lazar Dubovec 2008. godine sve nas je osvojio svojom nezaboravnom izvedbom u kultnoj seriji “Moj rođak sa sela”. Unatoč tome što je svojim izuzetnim portretiranjem osvojio srca publike, na vrhuncu slave donio je iznenađujuću odluku da se povuče iz javnosti. Naime, krenuo je na dugotrajan boravak na Svetu Goru, gdje je stekao jedinstvenu perspektivu života.

Lazar otvoreno priznaje da je ozbiljno razmišljao o prihvaćanju monaškog načina života. Nije mogao ignorirati duboku ljepotu koja ga je okruživala. Vrijeme provedeno tamo navelo ga je da propita svrhu svog postojanja na ovom planetu i krajnje odredište naše energije i akumuliranog znanja. Lazar je razmišljao zašto tolika žurba za radom, svađanjem i stalnim dokazivanjem. Činilo se da ništa nije zadržalo njegovu pozornost. Kad netko jednom iskusi svetost te svetinje, neopisiva sila ga tjera da mu se uvijek iznova vraća, kako je to Lazar rječito izrazio u tom razdoblju.

To što poznati glumac lično služi kafu posjetiteljima Hilandara bila je zaista neuobičajena pojava, što on otvoreno priznaje. Osim toga, on izražava svoj duboki osjećaj mira koji je iskusio tijekom svog boravka tamo. Dok sam služio kavu ljudima, prepoznavali su me i zanimalo ih je zašto bi glumac radio takav posao. Međutim, monahe na planini Atos ne zanima moj identitet, zanimanje ili bogatstvo. Njihov temelj svega je ukorijenjen u ljubavi. Priprema kave nije samo čin pažnje, već je i izraz ljubavi.

Osim toga, bavio sam se raznim zadacima kao dijelom svog svakodnevnog života na planini Athos, kao što su krčenje šumskih staza, održavanje čistoće manastira, izrada svijeća i brojanica. Ovaj pogled na moju svakodnevnu rutinu otkriva različite odgovornosti koje preuzimam na ovom svetom mjestu. Iznenađujućim spletom događaja, renomirana serija “Zakopane tajne” ponovno je u središte pozornosti vratila Dubovca kojeg tumači Lazar. No, vjerojatno ga mnogi od vas nisu prepoznali jer je mladi glumac doživio dramatičnu transformaciju, a sada ima dugu kosu i bradu. Dubovac je prije ove uloge u manjim ulogama nastupao u serijama “Urgentni centar” i “Beležnica”.