Kada miševi napadnu ili okruže dom, može biti izazov pronaći rješenje. Međutim, postoji poseban miris za koji se zna da ih odbija. Ako želite spriječiti miševe da uđu u vaš dom, sadnja specifične flore je održivo rješenje. Za optimalne rezultate, ove biljke trebaju biti smještene u blizini kuće, posebno u područjima gdje je najvjerojatnije da će miševi imati pristup. Postoje neke biljke koje su se pokazale posebno učinkovitima u tjeranju miševa.Razlog je taj što ovi glodari ne podnose njihov miris.

Luk i češnjak dva su često korištena sastojka u mnogim jelima. Imaju poseban okus i miris koji mogu poboljšati okus hrane. Luk je lukovičasto povrće sa slojevima bijelog, žutog ili crvenog mesa, dok je češnjak ljutkasta biljka koja raste u lukovicama s pojedinačnim klinčićima. Ovi se sastojci često koriste zajedno za stvaranje složenijeg profila okusa u raznim kuhinjama diljem svijeta. Iako su različite biljke, češnjak i luk dijele usporedive mirise i mogu se uzgajati pod identičnim uvjetima. Ove lukovice zahtijevaju puno sunca i dobro drenirano tlo da bi rasle. Ako tražite alternativnu metodu tjeranja miševa koja ne uključuje uzgoj češnjaka, imate sreće. Jednostavno pomiješajte četiri ili pet češnja češnjaka i pomiješajte s pola litre vode. Zatim možete nanijeti ovu mješavinu kao sprej oko pudera ili na bilo koja područja gdje su miševi problematični.

Kadulja je zeljasta biljka koja se često koristi u kulinarstvu, posebice u mediteranskim jelima. Njegovo lišće je poznato po svojoj izrazitoj aromi i okusu, koji se karakterizira kao pikantan, blago papren i zemljast. Osim u kulinarstvu, kadulja se stoljećima koristi i u medicinske svrhe jer se vjeruje da ima protuupalna i antioksidativna svojstva. Kadulja se također koristi kao miris u raznim proizvodima za osobnu njegu, poput sapuna i šampona.
U većini umjerenih područja kadulja na otvorenom ima sposobnost preživjeti zimu i opstati kao trajnica. Snažan miris kadulje čini je učinkovitim repelentom protiv miševa.

Ova biljka nije posebno izbirljiva i može uspijevati u različitim vrstama tla, sve dok ima odgovarajuću drenažu. Osim toga, zahtijeva dovoljno sunčeve svjetlosti tijekom dana. Budući da je trajnica, nastavit će cvjetati i rasti u narednim godinama, ponekad čak izrastajući u oblik grma. Paprena metvica je mirisna i osvježavajuća biljka poznata po svom izrazitom mirisu i okusu. Naširoko se koristi u raznim proizvodima kao što su pasta za zube, žvakaće gume i čaj zbog svojih učinaka hlađenja i umirivanja. Osim toga, utvrđeno je da paprena metvica ima brojne zdravstvene dobrobiti, poput pomaganja probavi, ublažavanja glavobolje i smanjenja stresa i tjeskobe. Sve u svemu, paprena je metvica svestrana i korisna biljka u kojoj se uživa stoljećima.
Metvica postoji u raznim vrstama, svaka s mirisnim listovima koji imaju sposobnost odbijanja glodavaca i insekata. Metvica, poput drugih višegodišnjih biljaka, ne zahtijeva posebne zahtjeve za rast i može cvjetati u bilo kojem području koje ima dovoljno sunčeve svjetlosti. No, metvica ne podnosi suho tlo, pa ju je ključno zalijevati tijekom sušnih razdoblja.

Važno je nadzirati i brinuti se o svojim biljkama mente, budući da posjeduju izvanrednu vitalnost i mogu brzo osvojiti cijeli vaš vrt ako se ostave bez nadzora. Da biste to spriječili, potrebno je redovito orezivanje. Srećom, sav višak lišća može se sačuvati za upotrebu u čaju ili kulinarstvu jednostavnim sušenjem. Lavanda je biljka poznata po svojim mirisnim ljubičastim cvjetovima i osebujnoj aromi. Koristi se u raznim proizvodima, od parfema do sapuna, a također je popularan izbor u dekorativne svrhe.
Lavanda je popularan izbor za mnoge ljude, često se uzgaja samo zbog svoje mirisne arome i prekrasnih ljubičastih cvjetova. To je cvijet koji se često bira čak i kada nema specifičnog problema s miševima.