Zbog ekonomske krize je došlo do velikog porasta cijena pa je isti slučaj i kada je turizam u pitanju. Za razliku od na primjer Grčke i Crne Gore  koje se obično nalaze visoko na listi omiljenih turističkih destinacija za građane Srbije, Bugarska je jedna od primorskih zemalja koja privlači različit broj posetilaca u zavisnosti od sezone. Konkretno, po popularnosti je uporediv sa Italijom i Španijom, sa oko 70.000 do 150.000 turista, prema Udruženju nacionalnih turističkih agencija . Uočavamo da se između 70.000 i 150.000 pojedinaca odlučuje za odmor u Bugarskoj. Za razliku od drugih priobalnih regiona, Crno more ima niži nivo saliniteta zbog priliva slatke vode, uključujući i sliv Dunava. Temperatura u Piasku prelazi 24 stepena Celzijusa i dostiže 25 stepeni Celzijusa u avgustu.

Sunčevo Breg trenutno ima sunčano i toplo vreme, temperatura vode dostiže 25 stepeni, a temperatura vazduha 30 stepeni. Kada se pregledaju ponude turističkih agencija ili pregledaju popisi bugarskih odmarališta, gotovo uvijek se naglašava da su ovi odmori pristupačni. Cijena ovih odmora varira ovisno o kvaliteti smještaja, bilo da se radi o apartmanu ili hotelu, da li su obroci uključeni, te od blizine atraktivnih destinacija. Najtraženije turističko mjesto je Sunčev breg, uvala u obliku potkovice, sa zadivljujućom pješčanom plažom dugom deset kilometara. Od Beograda je udaljeno oko 800 kilometara automobilom. Granica između Bugarske i Niša udaljena je oko 115 kilometara.

Kada putujete u Bugarsku, preporučljivo je kupiti vinjetu i pridržavati se propisanih ograničenja brzine. Koristan savjet za turiste je da se oslanjaju na bugarsku valutu. Trenutno je cijena benzina 1,3 eura. Što se tiče cena, prema povratnim informacijama prethodnih posetilaca, slično kao u Srbiji, pijace i restorani daju cenovnike, a mnogi artikli su pristupačniji u odnosu na druge lokacije. Na primer, obrok za dvoje u restoranu obično se kreće od 3.000-3.500 dinara, dok jeftiniji restorani nude obroke za oko 600-700 dinara po osobi. Kako su preneli mediji, pola litra točenog piva košta samo 180 dinara, hleb je 95 dinara, litar mleka je 120 dinara, a pakovanje od 10 jaja košta 260 dinara. Luksuzan apartman, udaljen oko 700 metara od plaže i povoljno lociran u blizini centra Sunčevog Brega i autobuskog prevoza, može se rezervisati po ukupnoj ceni od 26.800 dinara, za smeštaj do pet osoba na bazi punog pansiona od kraja. jula.

Doplate za prevoz iz gradova Srbije kreću se od 1.000 do 5.000 dinara. Ako bi se u avgustu u kompleksu odselo deset punih penzija, cena bi bila 32.700 dinara. Smeštena na severnoj strani obale Crnog mora, Albena se nalazi 35 km od Varne i 12 km od letovališta Balčik. Obližnji šumski rezervat Baltata doprinosi privlačnosti regije. Na globalnom nivou, Albena je poznata po svojoj izuzetnoj lepoti, što je čini utočištem za one koji traže zadovoljstvo i one koji cene lepše stvari u životu. Nalazi se 900 kilometara od Beograda. Cijena po osobi u luksuznim hotelima kreće se od oko 70 eura, ovisno o odabranim uslugama, do čak 130 eura za all-inclusive paket. Smještaj u apartmanima je povoljniji.