Mevla Numanović, nana porijeklom iz sela Gračanica kod Živinica u Bosni, ušla je u izazovnu fazu svog staračkog života. Srce je slomljena činjenicom da se od sve njene djece samo jedna kćerka i sin koji je bolestan trude da je posjete. Preostali nasljednici su, čini se, zaboravili na njeno postojanje. Nana sada dane provodi u izolaciji na rubu sela, gdje ni najbliže komšije više ne mogu da je posjećuju. Ona se bori sa svojim zdravljem u kući kojoj nedostaju osnovni sadržaji kao što su tekuća voda, kupatilo i kuhinja. Na žalost danas imamo sve više ovakvih primjera.

Kako je rekla, ona povremeno zaduži poznanika da joj kupi hljeb. Osim toga, njena kćerka dolazi kada je to moguće i donosi joj hranu jer više ne može sama pripremati obroke. Nažalost, njeno zdravlje je narušeno, a najviše joj je zadao dijabetes. Baka je ispričala da boluje od dijabetesa, te da trenutno ima tegobe u stomaku. Napomenula je da smatra da je operacija trebala biti obavljena prije dvanaest godina, ali zbog određenih okolnosti to nije bilo moguće. Njena dnevna rutina uključuje uzimanje brojne tablete, a ima i visok krvni pritisak.Dotična žena živi u mjestu bez komšija u blizini. Nažalost, morala je da trpi gubitak mnogih voljenih. Njena braća i sestre, kao i njen muž i ćerka, svi su preminuli. Osim toga, morala je oplakivati ​​gubitak dvoje svoje djece, koja su umrla samo 12 dana nakon rođenja. Od sve moje djece, samo jedna kćerka me stalno posjećuje i pomaže u kućnim poslovima. Nažalost, jedna od  snaha ju je natjerala da napusti njihov dom, ostavivši za sobom malo dijete. Došla je nakratko kod mene da sredi neke papire prije odlaska u inozemstvo. Od tada nije bila u kontaktu i nisam je vidjela dvije decenije. Ima odraslu ćerku koja povremeno dolazi u posete na kraće vremenske periode. Rečeno mi je da ona trenutno živi u Sjedinjenim Državama, ali nisam sigurna.

Prema njenim riječima, prošlost je bila manje teška sve do prije tri godine kada je njen suprug Muharem još bio živ. Osjećaj agonije za njega je bio stalno prisutan zbog njegovih problematičnih misli. Nekada je situacija bila izvodljivija s njegovim prisustvom, ali sada odsustvo njegovog društva pogoršava stvari. Resursi kojima raspolaže su ograničeni jer više ne posjeduje drva ili drveni ugalj. Mogućnost plaćanja vode i struje postala je izazov. Jedini aparat za kuvanje koji ima je šporet koji joj je dat, a nije ni u funkciji osim ringle.

U bolnici se trenutno brine o jednom od sinova, dok je najstariji nasljednik odsutan iz domaćinstva 8 godina. Tokom našeg razgovora izrazio je želju da mu dam pola kuće. Međutim, podsjetila  sam ga da ima četiri sestre koje također dijele jednaka prava na imovinu. Ovaj odgovor ga je razljutio i on je iznenada otišao. Trenutno je u penziji i ranije je radio u Sloveniji gdje se njegova ćerka vjenčala. Najveću pomoć joj pruža kćerka koja ima dijete sa intelektualnim teškoćama.