Portal Nova danas je 15.09.2023. godine objavio članak opremljen naslovom: UBIJEN SAŠA! PUCALI U NJEGA DOK JE SJEDIO U KAFIĆU SA SUPRUGOM I KĆERKOM: Upravo stigle informacije (FOTO), u kojem se govori o ubistvu Saše Spasića iz Niša koje se desilo u Ekvadoru prije tri godine. Naslov članka je čitaoce doveo u zabludu da se ovaj slučaj desio upravo sada a ne prije tri godine i zbog toga je ovaj članak označen kao dezinformacija od strane portala Raskrinkavanje.ba.

Lokalne ekvadorske novine objavile su da je Nišlija Saša Spasić ubijen dok je sa porodicom jeo u restoranu. Oko 18 sati nepoznati atentator je ušao u kafić u trgovačkom centru Samborondon i sa tri hica ubio Spasića. Cijeli incident snimljen je nadzornim kamerama , a međunarodni mediji teoretiziraju da je ubistvo bilo povezano s nezakonitim radnjama zbog umiješanosti profesionalnog ubice. Osumnjičeni, koji je bio u potpunosti obučen u crno i nosio crnu masku i pantalone, opisan je kao mršav, tamnoput muškarac kratke kose. Nakon ispaljenih hitaca, počinilac je pobegao sa lica mesta, a Saša se srušio. Ostalih osam prisutnih p odmah se sklonilo nakon pucnjave.

Nakon incidenta, brojni posjetioci su uplašeni pobjegli iz okoline, dok je Sašina supruga vrisnula, očajnički tražeći pomoć. Nezvanični izvještaji pokazuju da je žrtva smrtno stradala iz vatrenog oružja hicem u glavu. Vlasti su stigle na mjesto događaja i započele uviđaj. Kasnije je otkriveno da je u stanu Saše S pronađena značajna suma novca. Iako se u početku verovalo da je Srbin bio na meti farmako-mafije, s obzirom na spekulacije da su Spasić i njegova porodica otišli u Ekvador da bi se bavili nelegalnim poslovima te dokazi prikupljeni tokom istrage sugerišu da je bio umešan u narko kartele. Vjeruje se da je ubistvo povezano s organiziranim kriminalom i trgovinom drogom, što je potkrijepljeno dokazima otkrivenim tokom istrage.


Victor Araus, šef policije u Ekvadoru, izjavio je da je preminula osoba posjedovala  dokumente koji potkrepljuju ovu tvrdnju. Pored toga, vlasti su otkrile 250.000 dolara u kući u kojoj je Nišlija živeo u obližnjem gradu La Aurora. Nakon ubistva Saše Spasića, policija je obaveštena da je njegova supruga spremna da sarađuje sa vlastima; međutim, ovo predstavlja značajnu prepreku jer ona ne može da govori španski ili engleski, što otežava prikupljanje informacija koje bi mogle da rasvetle okolnosti oko smrti njenog supruga.

Prema riječima predstavnika policijske uprave, ulažu se napori da se uspostavi način komunikacije sa osobom koja bi mogla pružiti vrijedne uvide. Saša Spasić, koji je često putovao u Ekvador, često je boravio u Južnoj Americi. U martu je ušao u zemlju sa vizom koja mu je dozvoljavala da ostane 18 mjeseci. Policijski zvaničnik je napomenuo da ne postoji evidencija da je Spasić imao problema sa lokalnim vlastima. Na video snimku incidenta vidi se kako napadač tamnijeg tena od proseka puca u Spasića tri puta. Tokom napada, Spasić je bio prisutan u trgovačkom kompleksu sa suprugom i ćerkom. Na snimku se vidi da je počinilac sedeo u blizini Spasićeve porodice i bio zaokupljen mobilnim uređajem. Kada je utvrdio da mu je žrtva  na nišanu izveo je ubistvo.

IZVINJAVAMO SE NAŠIM ČITAOCIMA zbog članka koji je napisan kao aktuelna vijest iako se radi o događaju od prije nekoliko godina.