Danska kraljica Margareta II izazvala je iznenađenje i zbunjenost svojom prošlogodišnjom odlukom da oduzme kraljevske titule svojim unucima. Ipak, valja napomenuti da kraljica ima povijest povlačenja kontroverznih poteza, pa to u ovom slučaju nije sasvim neočekivano. Sa svojim suprugom se nikada nije dobro slagala i to nije tajna.

Kraljica, koja ima 80 godina, poznata je po svojim umjetničkim sposobnostima, ljubavi prema pušenju i prepoznatljivoj sijedoj punđi. Ona je prva žena monarh koja je vladala Danskom. Osim toga, ona je drugi najdugovječniji monarh u danskoj povijesti. Nakon smrti njezine dalje rođakinje, Elizabete II, sada nosi titulu najdugovječnijeg europskog monarha. Nakon nacističke okupacije Danske 9. travnja 1940., kraljica Margareta rođena je tjedan dana kasnije, 16. travnja. Mnogima je rođenje princeze tijekom rata poslužilo kao svjetionik nade. Kći kralja Frederika IX. popela se na prijestolje 1972., nakon što je prije toga imala uspješnu karijeru umjetnice. Tijekom razdoblja njezina rođenja samo je muškim nasljednicima bilo dopušteno naslijediti prijestolje. Kako njezin otac nije imao mušku djecu, uvriježeno je vjerovanje da će njezin ujak, princ Knud, postati sljedeći kralj. Ipak, čini se da je Margareta rođena s nesrećom, jer je 1953. godine zakon izmijenjen kako bi se ženama omogućilo da budu kvalificirani nasljednici prijestolja.

Nakon školovanja u Danskoj i Engleskoj, ova je osoba pohađala neke od najcjenjenijih škola u ovim regijama. Njezin studij bio je usmjeren na prapovijesnu arheologiju i političke znanosti. Osim toga, usavršavala se i na London School of Economics i na Sorbonni. Tijekom boravka u Londonu upoznala je Henrija de Labordea de Monpezata, francuskog diplomata koji je bio zaposlen u francuskom veleposlanstvu. Vjenčali su se 10. lipnja 1967., a nakon Margaretine krunidbe, njezin je suprug postao poznat kao Njegovo Kraljevsko Visočanstvo princ Henrik od Danske. No, tijekom cijelog života gajio je duboko ukorijenjenu zamjerku prema supruzi zbog titule samo princa. Godine 2017. objavio je da ne želi biti položen kraj nje.

Jasno je dao do znanja da nema interesa biti pokopan pokraj nje osim ako nije službeno proglašen kraljevom ženom. Istaknuo je da je to bespogovorna i konačna odluka. Izostavljanje kraljevske titule smatrao je činom nepoštovanja. Prema članku u Daily Mailu, muškarac tvrdi da mu supruga nije pokazala osnovnu razinu poštovanja koja se očekuje između supružnika. Tvrdi da ga njegova žena smatra glupom osobom. Princeza Margareta sa suprugom je rodila dva sina, uključujući princa Frederika koji je sljedeći u redu za prijestolje, te princa Joakima čiji će potomci u narednim godinama nositi titulu grofa. Unatoč smrti njezina supruga 2018., ona ostaje odlučna u svojoj odluci da ne odustane od svoje pozicije autoriteta. Tvrdi da će nastaviti zauzimati prijestolje sve dok ga fizička izdržljivost ne iznevjeri. Danska ima kulturno naslijeđe monarha koji se ne odriču dobrovoljno svog položaja, a budući da je kraljica izuzetnog zdravlja, mogućnost njezina odlaska s vlasti nikada nije bila predmet istinskog razmatranja. Primjerice, u svibnju se vozila “vlakom smrti” u zabavnom parku Tivoli u Kopenhagenu, a na glavi je imala šešir koji je bio čvrsto pričvršćen. Kada dođe vrijeme, očekuje se da će prijestolje naslijediti prijestolonasljednik Frederik, koji ima 54 godine i najstariji je sin.