Ženski organizam je puno složeniji od muškog i tokom godina doživljava velike promjene. Osećaj nadutosti tokom menstruacije je preovladavajuća briga žena. Srećom, postoji prirodni lijek koji će ublažiti ovu nelagodu. Nadutost je široko rasprostranjen problem koji pogađa mnoge pojedince, a njegovi osnovni uzroci mogu značajno varirati. Ovi uzroci uključuju lošu ishranu, konzumaciju hrane za koju se zna da izaziva nadimanje, nedostatak fizičke aktivnosti, nezdrave prehrambene navike kao što je redovno jedenje brze hrane, stres ili intolerancija na hranu. Važno je priznati da hormoni takođe mogu igrati ulogu u nadimanju, posebno tokom menopauze. Tokom ove prelazne faze, nivoi estrogena i progesterona, koji su primarni ženski polni hormoni, fluktuiraju, što dovodi do neželjenih fizičkih simptoma.

Dr Wendy Trubo tvrdi da neravnoteža u nivou progesterona može biti faktor koji doprinosi nadimanju kod žena. Nadutost se može javiti kada je nivo progesterona prenizak ili previsok. Kod žena u menopauzi, nadutost je obično povezana sa niskim nivoom progesterona, stoga se preporučuje praćenje nivoa hormona. Svaki poremećaj ili fluktuacija u nivou hormona može uticati na opšte zdravlje. Ginekolog Eden Fromberg objašnjava da opadanje i eventualni prestanak ovulacije dovodi do smanjenja nivoa progesterona, praćenog fluktuacijama nivoa estrogena i na kraju smanjenja estrogena ispod potrebnog praga za menstruaciju. Ova hormonska tranzicija može dovesti do prekomjernog zadržavanja tekućine u tijelu, što rezultira nadimanjem abdomena.

Dostupni su brojni prirodni lijekovi za ublažavanje nadutosti u fazi menopauze i promicanje eliminacije viška vode. Jedna efikasna metoda uključuje osiguravanje odgovarajuće hidratacije konzumiranjem velikih količina vode. Važno je napomenuti da suprotno uvriježenom mišljenju, ograničavanje unosa tekućine ne rješava zadržavanje tekućine; zapravo, ometa probavu i pogoršava nadimanje. Prema cijenjenom stručnjaku Frombergu, održavanje uravnoteženog pristupa ishrani je ključno. Izbjegavanje prerađene i hladne hrane, kao i one koja proizvodi plinove, koja sadrži visok nivo masti, glutena, šećera, slatkiša i rafiniranih ugljikohidrata može značajno smanjiti nadimanje. Fromberg dalje razrađuje da je mikrobiom crijeva, koji se sastoji od ključnih organizama koji oblažu crijeva, posebno osjetljiv na šećer, slatkiše i rafinirane ugljikohidrate.

Kako biste smanjili potrošnju slatkih grickalica i prerađenih poslastica, imate mogućnost da ih zamijenite sastojcima koji sadrže veliku količinu probiotika. Ovi sastojci uključuju jogurt, fermentisanu hranu kao što je kimči, pa čak i kiseli kupus. Osim uključivanja hrane bogate probioticima u vašu prehranu, također je preporučljivo razmotriti uzimanje ciljanog suplementa koji pruža podršku zdravlju vašeg crijeva. Jednako je važno efikasno upravljati i smanjiti nivoe stresa, jer stres može doprinijeti nadimanju i utjecati na vaše cjelokupno blagostanje. Fromberg nudi objašnjenje da nadbubrežne žlijezde opskrbljuju jajnike krvlju i živcima, a ove endokrine strukture su osjetljive i na hormonalne i na strukturne promjene. Tokom menopauze, nadbubrežne žlijezde mogu postati osjetljivije na stres kao rezultat smanjene potpore jajnicima.