U narodu je Srimus poznat i kao “medvjeđi luk” ili “divlji luk”, poznat i kao “ubica otrova”.
Od davnina se smatra biljkom velike ljekovite vrijednosti i jedna je od najboljih biljaka za pročišćavanje krvi, jetre i probavnog sistema.

Može smanjiti visok krvni pritisak i sprečiti nastanak ateroskleroze, odnosno blagotvorno deluje na ceo kardiovaskularni sistem. Uz pomoć Sremusa mogu se otkloniti glavobolja i nesanica, olakšati disanje kod bronhitisa. Ima antibakterijska svojstva i pomaže bržem zacjeljivanju rana.

Mnogi stručnjaci tvrde da je divlji luk zdraviji od bijelog luka, a budući da je bogat alicinom koji se pod utjecajem kisika pretvara u alicin, divlji luk može pomladiti krvne sudove i učiniti ih elastičnima. Sremuš je bogat i eteričnim uljima, vrijednim mineralnim solima, šećerom, vitaminom C, karotenom…

Poznati njemački travar Johan Kinkle posebno je istakao vrijednost sremuša, ističući da će ljudi biti potpuno zdravi ako ga redovno konzumiraju.

Sremuš se može poslužiti kao sveža salata sa zelenim salatama ili kao dodatak supama. Koristan je u liječenju visokog krvnog pritiska.