Sastojci za kremastu baklavu:
2 jaja
1 čajna čaša mlijeka
Pola čaše čaja vode
Pola čajne čaše ulja
2 kašike jogurta
2 kašike sirćeta
1 kašika putera (omekšalog na sobnoj temperaturi)
1 prstohvat soli
Malo više od 5 šoljica brašna
Za šerbet;
3,5 šolje šećera
3 čaše vode
1 kriška limuna
Za kremu;
2,5 šolje mleka
Pola čaše griza
unutra;
Orah
Škrob

Prekoko:
200 grama putera ili margarina
1 šolja ulja

NAČIN PRIPREME:

Prvo pripremite testo tako što ćete sve tečne sastojke staviti u posudu za mešanje i dobro promešati rukama.
Malo po malo dodavati brašno i umesiti glatko testo koje se ne lepi za ruke.
Stavite tijesto na dasku za rezanje, mijesite oko 6 minuta i uvaljajte u lisnato tijesto. Napravila sam 24 komada lisnatog tijesta, veličinu lisnatog tijesta možete podesiti prema mjestu valjanja.

Meringue pospite brašnom i stavite u odgovarajuću posudu. Pokrijte plastičnom folijom i ostavite da odstoji najmanje 1 sat. Pripremim ga preksinoć i stavim u frižider. Napravljeno sutradan. To možete učiniti ako želite. Što se više odmara, postaje otvoreniji.
Za kremu u odgovarajuću šerpu stavite mleko i griz i kuvajte na srednjoj vatri mešajući, pa prebacite u veliku posudu da se ohladi, povremeno mešajući da se ne stvori korica.

Spremimo šerbet, u odgovarajuću šerpu dodamo šećer i vodu, stavimo na šporet i mešamo dok se šećer ne rastopi.Kada počne da ključa, vatru smanjiti na pola, dodati limun i kuvati oko 13-14 minuta.
Pređimo na razvlačenje testa, uzmemo prvi komad beze na tezgu, pospimo dosta skroba i razvaljamo testo što je moguće veće (skrobom dosta posipamo i kad je malo, a kad počne raste, motamo ga bez škroba da se ne pocepa).
Razvaljano testo zamotamo oko oklagije, skupimo rukama, skinemo sa oklagije i ponovo razvaljamo.Sakupimo rukama testo u sredini.

Ostavimo malo po ivicama, razmaknute dva prsta, na orahe uz pomoć male kašike stavimo seckane orahe i kremu, poklopimo delove koje smo ostavili po strani i kažiprstom i palcem stisnemo praznine između njih.
Zarežemo je nožem gde smo je zaboli, okrenemo naopako, ispravimo, ređamo na pleh, tako pripremimo sve beze, pa sve prelijemo otopljenim margarinom i uljem.

Pecimo ga 15 minuta u rerni zagrejanoj na 175 stepeni, zatim smanjimo temperaturu rerne na 165 stepeni i pecimo još oko 25 minuta, tako da treba da se peče oko 40 minuta ukupno.
Nakon sto se baklava ohladi prelijte toplim sirupom, ostavite da odstoji bar 2-3 sata, pospite kikirikijem i servirajte.Uzivajte u jelu, sretno onima koji budu probali.
Napomena: tijesto je za dva velika pleha, svi ostali sastojci su za jedan pleh.