Tražite brz i jednostavan desert koji će oduševiti vaše nepce? Ovaj čokoladni užitak od dva sastojka je odgovor na vašu želju! Bez potrebe za pečenjem i bez dodatka šećera, savršena je poslastica za svaku priliku. Uronimo u to kako možete napraviti ovaj dekadentni desert u samo nekoliko jednostavnih koraka.

POTREBNI SASTOJCI:
Da biste napravili ovaj slatki desert, trebat će vam:
900 ml mlijeka
1 kašika želatinskog agara
500g čokolade (200g tamne, 300g sa sitno seckanim lešnicima)
3 kašike ulja

NAČIN PRIPREME:
Zagrijte mlijeko sa želatinskom agarom: U mlijeko sipajte želatin agar i lagano zagrijte na laganoj vatri. Povremeno miješajte dok se želatin agar potpuno ne otopi.
Dodajte čokoladu i miješajte dok se ne otopi: Kada se mlijeko zagrije, dodajte čokoladu u smjesu. Stalno miješajte dok se čokolada potpuno ne otopi i ugradi u mlijeko.

Kuhajte smjesu: lagano prokuhajte, a zatim smanjite vatru na nisku i kuhajte 3 minute uz stalno miješanje.
Sipati u posude i ohladiti: Čokoladnu smjesu sipati u vatrostalnu posudu dimenzija otprilike 26x12x10 cm ili sličnu. Ostavite da se malo ohladi, a zatim stavite posudu u frižider na 2 sata ili u zamrzivač na 1 sat da se stegne.

Topljenje čokolade sa lešnicima i uljem: U posebnoj posudi otopite preostalu čokoladu sa sitno seckanim lešnicima i uljem. Miješajte dok ne postane glatko i dobro sjedinjeno.
Prelivanje preko ohlađenog deserta i ponovno hlađenje: Kada se čokoladna smjesa ohladi i malo zgusne, prelijte je preko ohlađenog deserta u posudi. Ravnomjerno rasporedite špatulom, a zatim vratite posudu u frižider na dodatnih 15 minuta da se čokoladni preliv stvrdne.