Poznat pod raznim imenima kao što su nutma, patišpanja i bučma, bosanski kolač ostaje dosljedan u svojoj biti unatoč regionalnim varijacijama u nomenklaturi.

Zanimljiva legenda okružuje ovaj kolač – prema pričama starijih ljudi, vjeruje se da ako netko prekine proces pečenja, kolač neće ispasti po želji.

Stoga se savjetuje da svi koji dođu za vrijeme pripreme, ostanu dok se potpuno ne ispeče. Zašto ovo uvjerenje ne biste testirali i sami ga isprobali?

SASTOJCI KOJI SU NAM POTREBNI:

Za lijepu žutu nijansu upotrijebite 10 domaćih jaja, po 10 žlica šećera i brašna.

Agda:
Referira se na volumen od 1,3 litre vode.

U ovom receptu trebat će vam 800 grama šećera i jedno pakiranje vanilin šećera.

KAKO SE PRIPREMA OVAJ KOLAČ?

Snažno miksajte jaja i šećer dok ne budu vidljivi ostaci alata za miješanje.
Lagano i bez upotrebe električne miješalice umiješajte žlicu brašna. Smjesu prebaciti u malo dublji kalup dimenzija cca 22×32.

Zagrijte pećnicu na 250°, pazite da postigne željenu temperaturu uz istovremeno miješanje sastojaka. Kad je smjesa gotova, stavite je u pećnicu i odmah smanjite temperaturu na 200°. To će omogućiti prekrasan učinak tamnjenja i osigurati da korica bude savršeno oblikovana.

Nakon par minuta dodatno smanjiti temperaturu na 150° i peći oko sat vremena. Važno je povremeno provjeravati napredovanje kako biste spriječili opekotine. Ako vam se čini da je toplina prejaka, prilagodite je. Da biste utvrdili je li jelo potpuno kuhano, lagano ga pritisnite rukom.

Da biste napravili ovu slatku poslasticu, počnite tako što ćete pomiješati vodu i šećer u loncu i staviti da zavrije. Nakon što zavrije, maknite ga s vatre i ostavite da se ohladi. Ključno je osigurati da se i patišpanj i agda potpuno ohlade prije nastavka. Ovaj korak je neophodan za postizanje željenog rezultata. Nakon što su obje komponente dovoljno ohlađene, smjesu snažno umutiti i preliti preko jela. Obavezno smjesu uliti dok je još hladna jer je to ključno za postizanje savršenog ishoda.