Ako imate simptome koji izazivaju sumnju, važno je konzultirati se sa svojim obiteljskim liječnikom, osobito ako ti simptomi potraju tijekom vremena i ne mogu se ublažiti konvencionalnim sredstvima.

Uporan kašalj
Ako se kašalj s vremenom počne pogoršavati i postaje sve jači, to treba smatrati nepogrešivim znakom zabrinutosti. Prisutnost guste sluzi, boje koja podsjeća na hrđu, može poslužiti kao rani pokazatelj bolesti, a potrebno je ispitati i uporan suhi kašalj koji traje dulje od mjesec dana.

2. Trajne infekcije
Plućne infekcije poput bronhitisa i upale pluća obično se pripisuju virusima ili bakterijama. Unatoč tome, ako imate ponavljajuće bolesti koje stalno pogađaju prsa, to može ukazivati ​​na prisutnost raka pluća. Studije pokazuju da ove infekcije mogu biti uzrokovane izravno tumorom ili kao rezultat narušenog imunološkog sustava.

Osjećaj nelagode u području prsa
Ako osjećate kroničnu bol u prsima koja se pojačava tijekom dubokog disanja, kašljanja ili smijanja, to može biti jasan znak raka pluća. Važno je obratiti pažnju ako bol zrači u leđa i ramena. Bez obzira na to je li bol tupa ili oštra, važno je posavjetovati se s liječnikom ako potraje dulje vrijeme.

Naglo i neobjašnjivo smanjenje tjelesne težine.
Slično svim oblicima raka, uznapredovali tumor ima sposobnost stvaranja proteina unutar vašeg tijela koji rezultiraju gubitkom težine. Posljedično, možete doživjeti i pad apetita.

Bolovi u kostima.
Kada rak pluća metastazira u druge dijelove tijela, može izazvati duboku bol u kostima i zglobovima. Često se ova bol širi u leđa i kukove.

6. Opći umor
Iscrpljenost koja se javlja u ovom slučaju razlikuje se od uobičajenog umora, jer vas tjera da željno iščekujete san, ali čak ni nakon dužeg odmora nema poboljšanja. Ova vrsta umora također može biti povezana s depresijom i nekim drugim bolestima, stoga je preporučljivo konzultirati liječnika kako bi se točno utvrdio temeljni uzrok vašeg umora.

Slabost mišića je čest simptom.
Utjecaj raka pluća proteže se izvan organa u vašem tijelu; također utječe na vaše mišiće. Kukovi su često prva meta, zbog čega je teško ustati iz sjedećeg položaja. Osim toga, čest je simptom slabost u ramenima, rukama i nogama. Prisutnost stanica raka pluća može potaknuti proizvodnju specifičnih hormona ili potaknuti imunološki odgovor koji cilja na živčani sustav, izravno utječući na funkciju mišića i rezultirajući slabošću, prenosi Novi.

Vrat i lice mogu imati oticanje.
Kada tumor u plućima počne vršiti pritisak na gornju šuplju venu, koja je odgovorna za prijenos krvi iz glave i ruku u srce, možete primijetiti otekline na vratu i licu. Osim toga, ruke i gornji dio prsa mogu imati iste učinke.

Povišene razine kalcija u krvotoku.
U određenim slučajevima, rak pluća može generirati spojeve slične hormonima koji remete ravnotežu minerala u tijelu, što dovodi do otpuštanja prekomjerne količine kalcija u krvotok. Iako toga možda nećete biti svjesni sve dok medicinski stručnjak ne prepiše laboratorijski pregled, važno je ostati na oprezu zbog sljedećih pokazatelja: redovito mokrenje, pojačana žeđ, zatvor, osjećaj mučnine, nelagoda u trbuhu i osjećaj vrtoglavice.