POTREBNI SASTOJCI:

Za tijesto: 300 grama masti, 1 cijelo jaje, 2 žumanjka i 200 mililitara mlakog mlijeka.

Za tijesto: 1 kašičica šećera, 20 grama svježeg kvasca i 850 grama mekog bijelog brašna. Za fil: 2 bjelanjka, 16 kašika šećera, 1 kesica vanilin šećera i 250 grama mljevenih oraha, lješnjaka ili badema.

Za posipanje: Otprilike 50 grama šećera u prahu s okusom vanilije.

KAKO PRIPREMITI RUŽICE OD PAR SASTOJAKA?

Mlijeko zagrijte dok ne postane mlako, zatim umiješajte izmrvljeni kvasac s 1 žličicom šećera, miješajte dok se kvasac ne otopi. Zatim umiješajte 6 žlica brašna. Ovu smjesu ostavite na toplom 10-15 minuta da se kvasac zapjeni. 50 g preostalog brašna odvojiti za kasnije za posipanje.

U zdjeli za miješanje dobro umutiti mast i jaja, pa mikser ostaviti sa strane. U zdjelu postupno dodajte zapjenjeni kvasac, lagano miješajući malo po malo brašna mikserom. Kada se tijesto zgusne, premjestite ga na pobrašnjenu radnu površinu, nastavljajući miješati i dodavati brašno dok ne dobijete kompaktno tijesto koje se više ne lijepi za ruke.

Morat ćete umijesiti otprilike 800 g brašna, uključujući i ono što ste dodali u kvasac. U zdjelu u kojoj se mijesi tijesto obilato pospite brašnom (od onih 50 g), vratite kuglu tijesta u zdjelu, pokrijte je plastičnom folijom i ostavite da se diže na toplom. Za fil umutiti bjelanjke dok ne postanu pjenasti, pa dodati šećer i vaniliju.

Za kraj dodajte mljevene orahe ili lješnjake/bademe, ovisno o tome što imate na raspolaganju. Po mom iskustvu koristili smo lješnjake jer i mm i ja nismo voljeli čistiti orahe pa sam ih potpuno uništila 😉 Smjesa za nadjev trebala bi biti prilično gusta.

Nakon što je tijesto dovoljno naraslo, lagano ga istresite na lagano pobrašnjenu površinu i premijesite. Od tijesta oblikujte kuglice veličine oraha, svaku odvajajte, au sredinu stavite pola žličice nadjeva. Preklopite tijesto kao paketić.

Ako ne želite prati plehove, slažite kolače na pleh obložen papirom za pečenje; no možete se odreći papira jer je podloga masna i neće se lijepiti tijekom pečenja. Zagrijte pećnicu na 180C. Dok se pećnica zagrijava, ostavite kolače da još malo narastu na toplom.

Pecite oko 20-25 minuta, ovisno o jačini vaše pećnice. Donji dio bi trebao poprimiti blago smeđu boju dok gornji dio ostaje bijel. Još uvijek mogu biti malo mekani na dodir, stoga pazite da ne izgore. Ohlađene kolače izvadite iz kalupa i obilato pospite šećerom i vanilijom.

Razlog za Ružice je taj što se tijekom pečenja i tijesto i nadjev od bjelanjaka dižu te tako nadjev “proviri” iz tijesta. Ja obično ne zatvaram tijesto čvrsto; umjesto toga, ja ga zarolam na ovaj način da nadjev gotovo u potpunosti ispliva na površinu, omogućujući ružama da lijepo procvjetaju, ali slobodno možete učiniti kako želite.

Kao što smo spomenuli u uvodu, ove poslastice možete uživati ​​i tople jer su jednostavno neodoljive. Nakon nekoliko dana postanu predivno mekani i okusom podsjećaju na kekse s orasima, pa su savršeni za pripremu unaprijed za slavlja; samo ih spremite u zatvorenu kutiju kako biste spriječili isušivanje.

Gotove kolače možete i zamrznuti; stavite ih na pladanj da se zamrznu, zatim ih prebacite u kutije i zatvorite kako biste izbjegli upijanje drugih mirisa hrane. Obavezno ih izvadite iz zamrzivača barem pola sata prije posluživanja i vidjet ćete da su jednako ukusni!

U zimskim nedjeljnim popodnevima nema ništa bolje od uživanja u njima uz šalicu zelenog čaja – ili možda nečeg malo jačeg – dok aroma vanilije ispunjava dom. Ima li išta dražesnije?