Ovaj popularni začin nije samo nezamjenjiv u kuhinji prilikom kuhanja. Lovorov list je takođe koristan kada perete veš u kupatilu. Nekoliko komada je dovoljno da primetite efekat. Stavite lovorov list u veš i vidite šta će se desiti. Njihovi postupci će vas iznenaditi

Pisali smo mnogo puta o neobičnim kućnim metodama da olakšamo svakodnevni život. Većina njih zapravo nisu nova otkrića. Ovo su drevni patenti koje su koristile naše majke i bake. Ranije zaboravljeni, sada su se vratili i postaju sve popularniji. Jedan savjet je da dodate lovorov list.

Možda se pitate šta možete koristiti lovorov list za čišćenje. Ne radi se o tome da odjeća zamiriše ili da je omekša. Efekat lista na kostim je malo drugačiji, ali podjednako zanimljiv. Mnogi ljudi ne znaju da lovorov list može pomoći da se očuva obojena odjeća i vrati joj izvornu boju.

Lovorov list možete staviti direktno u mašinu za pranje veša, ali će bolje raditi ako ga stavite u lavor sa vodom, a zatim potopite obojenu odeću. Ovisno o količini rublja, uzmite nekoliko ili desetak listova lovora i prokuhajte ih u vodi.

Kada se voda malo ohladi, potopite odjeću u nju nakon 20-30 minuta i ostavite da odstoji nekoliko sati. Možete ga s vremena na vrijeme promiješati rukama za bolje rezultate. Zatim osušite odjevni predmet i operite ga u mašini za pranje veša ili ručno kao i obično.

Ova tehnika najbolje funkcionira s bijelom odjećom. Ako lovorov list ne pomogne, možete probati još nekoliko stvari. Jedna od njih je da u mašinu za pranje veša stavite dve kašike soli. Odavno se koristi za čišćenje zavjesa i stolnjaka jer efikasno uklanja mrlje i vraća im snježnobijelu boju. Može se uspješno koristiti na obojenim tkaninama. Tada će vratiti boju i spriječiti blijeđenje.

Dobro je znati da lovorov list nije jedini začin koji dobro funkcioniše u kupatilu. Biber takođe dobro funkcioniše u veš mašini pre nego što izbledi i zaprlja odeću. Ovo je drevni prirodni način koji vrijedi znati. Važno je da se može koristiti i na bijelim i na obojenim tkaninama. Ali još nije gotovo.

Ako volite da nosite crne i tamne boje, pokušajte da svojoj odjeći dodate kafu ili čaj. Ovaj jednostavan, ekološki savjet omogućit će vam da uživate u dubokoj crnoj boji vaše omiljene odjeće. Samo sipajte četvrtinu šoljice jakog čaja ili kafe u odeljak za pranje (baza nije uključena). Boja ovog napitka je veoma intenzivna i sprečiće da odeća izbledi. Izgledat će kao prirodna boja. Samo pazite da u valjku imate samo crne i tamne stvari.