Pitanje pretilosti je velika zabrinutost širom svijeta zbog brojnih zdravstvenih implikacija koje predstavlja. Prije nešto više od deset godina, Mayra Lizbeth Rosales postala je poznata Meksikanka zbog svoje ekstremne težine. Uspjela je oboriti sve rekorde po tjelesnoj masi, teška nevjerojatnih 500 kilograma, čime je zaslužila titulu najteže žene na svijetu. Dok su je mnogi doživljavali kao upozorenje na opasnosti zanemarivanja zdravlja, drugi nisu mogli a da ne osjećaju sažaljenje prema njoj. Njena priča poslužila je kao podsjetnik na potencijalne posljedice konzumiranja previše brze hrane i neodržavanja zdrave težine.

 

Nakon dosta vremena, uspjela je prevladati vlastita ograničenja i postići izuzetan napredak. Evoluirala je od razočaravajućeg modela do simbola upornosti, izvora motivacije za one koji vjeruju da je postizanje zdrave težine neizvodljivo i bore se s gojaznošću. Put do željene težine bio je težak. Žena iz Meksika ostala je zarobljena u svom stanu i nije mogla da ode bez pomoći. Čak i unutar svog doma, oslanjala se na druge da se kreću. Njena težina, koja je iznosila otprilike 500 kilograma, činila joj je teškim da čak i udobno leži. Usput joj je supružnik služio kao najjači saveznik. Bio je stalno prisutan uz nju, pružajući joj nepopustljivu podršku i bezgraničnu ljubav. Osim emocionalne udobnosti, opskrbio joj je i fizičko olakšanje masirajući joj tijelo tokom cijelog dana. Uprkos preprekama na koje je nailazila, potražila je utočište u terapijskoj moći terapije masažom, koja je ublažila neke od otoka koje je iskusila. Mayra, Rosalesova žena, imala je sklonost konzumiranju velikih količina brze hrane. Nasuprot tome, Rosales je izbjegavao takve “fabrički napravljene” obroke. Uprkos težini svoje supruge od 500 kilograma, ostao je odan i predan njenoj brizi, nikada je nije ostavljao po strani čak ni da istražuje vanjski svijet. Njihovo ovozemaljsko postojanje srušila je porodična tragedija: prerano preminuo dragi nećak. Što je još više, Marjina prekomjerna težina navedena je kao uzrok dječakove smrti.

Nakon jednog dana, žena je stupila u kontakt sa policijom da prizna da je ubila sina svoje sestre, koji je takođe bio njen nećak. Majra je tvrdila da njeni postupci nisu bili namjerni, te da je smrt djeteta nesrećna jer ga je ona nehotice zgnječila rukom. Mediji su brzo senzacionalizirali priču, slikajući portret žene koja je optužena za ubijanje djece zbog svoje težine. Međutim, nakon vještačenja je utvrđeno da Majra nije bila fizički sposobna da nanese ozljede rukom, što je ironično s obzirom na okolnosti. Čak i na minijaturno stvorenje ne bi uticala njena nesposobnost da podigne ruku dovoljno visoko. Odgovornost za cijelu situaciju na kraju je pala na ramena Majrine sestre, koja je bila i majka dječaka. Ona je bila ta koja je uvjerila Majru da preuzme krivicu, navodeći da Majra, koja se također borila sa zdravstvenim problemima i komplikacijama na težini, neće preživjeti u zatvoru. Nakon otkrivanja istine, Majrin rođak proglašen je krivim za prevaru i potom osuđen na 15 godina zatvora. Uprkos brojnim porodičnim iskušenjima, Meksikanka je doživjela prosvećenje koje joj je omogućilo da sama preuzme kontrolu nad svojim životom. Bila je odlučna u svojoj odlučnosti da izvrši promjenu i uspostavi kontrolu nad svojom sudbinom.

Majra je krenula na nevjerovatan put transformacije, odlučna da postane nova i poboljšana verzija sebe i nikada ne odustane. Žena je podvrgnuta nizu operacija koje su uključivale uklanjanje viška masnih naslaga, kožu i resekciju želuca. Kao rezultat toga, izgubila je zapanjujućih 200 kilograma težine. Uz podršku i vodstvo svojih zdravstvenih radnika i stručnjaka za ishranu, Majra je počela pratiti svoj unos hrane i na kraju uključila fizičku aktivnost u svoju dnevnu rutinu. Njeno postignuće je zaista izvanredno i prevazilazi njen prethodni gubitak težine. Izgubila je nevjerovatnih 408 kilograma viška. Majra je 2015. godine bila pozvana da podijeli svoju priču u ruskom talk showu “Neka govore”. Tokom emisije hrabro je otkrila da je napustila muža, koji ju je podržavao i brinuo o njoj kada je imala vrtoglavih 500 kilograma. Nažalost, publika u studiju nije odobrila njen prijem. Mejra nije otkrila precizne motive svog odlaska, ali publika nije odobravala njen izbor da napusti svog vjernog partnera. Uprkos prekidu njihove romantične veze, ona je potvrdila da su ona i njen bivši partner ostali bliski prijatelji i da često komuniciraju jedno s drugim. Majra je trenutno zadovoljna, samouvjerena, izdržljiva i živahna žena koja uživa u svakom trenutku svog života. Prema Majri, njena prijašnja sklonost ka brzoj hrani je trajno zaustavljena. Ona je jedna od rijetkih kojaje uspjela da napravi pravi podvig po ovom pitanju.