Kada je Monika sa 21 godinom donijela odluku da postane redovnica, nije ni slutila da će svoju srodnu dušu pronaći kao “Kristovu zaručnicu” u liku druge časne sestre. Monika Hingston, Australka, rođena je u pobožnoj katoličkoj obitelji koja je stajala iza svog izbora da postane redovnica i posveti svoj život dobrotvornim djelima. U prošlosti je Monika, danas stara 79 godina, radosno krenula na put koji ju je doveo do toga da postane “Kristova zaručnica”. Kao dio tog puta, obukla je veo koji je predstavljao njezino prepuštanje zemaljskim užicima i željama. Sam ritual bio je neobičan i teško objašnjiv.

Prema Monikinim riječima, ta je odluka bila ključna u oblikovanju njezinog ljubavnog života dva desetljeća kasnije. Bilo je to početkom 1960-ih kada je donijela odluku koja joj je promijenila život. Po volji sudbine, ova ju je odluka dovela do susreta sa svojom srodnom dušom, drugom časnom sestrom, na suprotnoj strani kugle zemaljske. Nakon nekog vremena, Hingstonova ljubav prema studiranju počela je nestajati, što ju je navelo da zatraži da napusti crkveni način života. Krenula je na putovanje u Južnu Ameriku, ali se na kraju vratila u samostan. Tijekom svojih putovanja stekla je diplomu iz socijalnog rada i kratko je radila u javnom zdravstvenom centru u Melbourneu. Njezin rad uglavnom se odnosio na pomoć migrantima i izbjeglicama.

Započela sam komunikaciju s časnom sestrom iz Amerike koja je svoj život posvetila pomoći siromašnima u Nikaragvi. Ovo je bila zemlja koja se suočavala s intenzivnim političkim preokretima i sukobima. Predložila mi je da se pridružim njezinoj grupi, što je pobudilo moje zanimanje. Privukla me ideja i pristalada im se pridružim. Nažalost, morali su odbiti moj zahtjev zbog opasnih uvjeta u Nikaragvi. Međutim, predložili su mi da umjesto toga otputujem u Čile. Zajednicu u Čileu već su podupirale dvije redovnice iz Australije koje su surađivale s američkim sestrama. Susret koji će promijeniti tijek događaja dogodio se u državi Čile. Monika se prisjeća upoznavanja zadivljujuće Amerikanke po imenu Peg u Santiagu 1983. godine. Peg je živjela i radila u gradu otprilike 17 godina. Iako Monika nije bila odmah oduševljena, ubrzo se nakon nekoliko mjeseci zaljubila u nju do ušiju.

Ljubav je izvanredan osjećaj koji donosi radost u nečiji život. Kada se dogodi, želja da se to blaženo iskustvo podijeli sa svijetom sasvim je prirodna. Međutim, u vrijeme kada homoseksualnost nije bila prihvaćena, svijet nije pozdravljao takve izraze ljubavi. Zapravo, bilo je pojedinaca koji su neprijateljski govorili o LGBTQ+ zajednici i aktivno promicali njihovu diskriminaciju. Neki su išli toliko daleko da su vjerovali da ne zaslužuju ništa manje od smrti. Monika i Peg odlučile su živjeti zajedno unatoč svim preprekama. Njihova strast za radom s marginaliziranim ženama ostala je jaka kao i uvijek, ali su bile prisiljene dati ostavke na svoje položaje unutar crkvene hijerarhije. Našu su vezu crkveni dužnosnici ocijenili vrlo neprikladnom i oštro osudili. Da bismo prekinuli veze s Crkvom, morali smo se dopisivati ​​s Vatikanom. Srećom, dobili smo odgovor koji nam je u konačnici omogućio slobodu koju smo željele. One su nastavile sa svojim humanitarnim radom.