Došla nam je jesen i vrijeme je za pripremu zimnice. Da biste započeli postupak kiseljenja kupusa, prvo ga prelijte kipućom posoljenom vodom. Količina soli koja se dodaje ovisi o individualnim željama, ali bi trebala biti dovoljna da spriječi kvarenje. Nakon što posolite kupus, poklopite ga i ostavite na toplom. Proces kiseljenja ne bi trebalo da traje duže od pet dana. Kiseli kupus je vrijedan izvor ishrane, posebno tokom duge zimske sezone. Ako koristite posudu od pet litara, izmjerite 200 g soli i otopite je u toploj vodi prije nego što prelijete kupus.

Da bi se postigla koncentracija soli od 4%, mora se slijediti poseban proces. Prvi korak, u slučaju da je rezervoar premali, je merenje. Zatim se dodaje sol i otopi u vodi prije nego što se sipa u bure. Ovaj postupak se ponavlja dok se ne postigne željena koncentracija soli. Prema informacijama na agroinfonetu, za posudu od 120 litara u kojoj se nalazi 60 kg kupusa potrebno je 2,6 kg soli, što rezultira otopinom od 65 litara. Stručnjaci preporučuju da ne dodajete svu sol u vodu odjednom. Od ključne je važnosti da kupus bude potpuno uronjen u otopinu, a korištenje unakrsnih letvica je praktičan način da se to postigne.

Kiseli kupus je jelo koje je i ukusno i blagotvorno za zdravlje. Prilikom odabira kiselog kupusa važno je odabrati jake i neoštećene glavice kupusa. Međutim, malo ljudi je svjesno da kupus iz kasnijih sorti treba koristiti za slađi i sočniji rezultat, jer ove vrste kupusa imaju aktivnije procese fermentacije. Ako se kupus kupuje na pijaci ili prodavnici, preporučuje se da ga prije kiseljenja držite u hladnjaku otprilike 10-12 sati. Za pripremu kupusa i šargarepe potrebno ih je prvo iseckati, a zatim posoliti, najbolje krupnom solju, s tim da je dovoljno 20-25 grama kupusa po kilogramu.

Izbjegavajte korištenje jodirane soli jer to može dovesti do bržeg kvarenja kupusa. Neki se odlučuju da kupusu dodaju crni biber i lovorov list. Nakon što se svi sastojci dobro izmiješaju, na vrh posude treba staviti dodatnu težinu. Kupus treba lagano promiješati više puta dnevno kako bi se oslobodio višak zraka. Na kraju, gotov kiseli kupus se može staviti u tegle i čuvati na hladnom mestu.