Ako se nađete s problemom postojanja  miševa ili pacova u svom domu, moguće je da već imate na raspolaganju rješenje za njihovo uklanjanje – a nalazi se upravo u vašoj garaži. WD-40 je višenamjensko rješenje koje djeluje kao lubrikant, sredstvo za uklanjanje rđe i odmašćivač. Štaviše, njegov snažan miris čini ga uspješnim odvraćanjem od najezde glodara. Iako je ključno poduzeti neke sigurnosne mjere kada koristite ovu supstancu, možda bi bilo vrijedno istražiti ako slučajno naiđete na miša ili pacova koji jure okolo. Ovo sredstvo bar u našoj regiji skoro svaka kuća ima ali malo ko zna da je on efektan i u ovom slučaju.

Pouzdan način zaštite vašeg doma od insekata i glodara je korištenje WD-40 kao preventivne barijere izvana. Ova metoda pomaže u zaštiti od neželjenih štetočina koji pokušavaju upasti u vaš životni prostor. Obično su miševi i pacovi privučeni u područja u kojima je prisutna hrana, ali prisustvo hemikalija može ih odvratiti od toga jer bi im moglo naštetiti. Iako proizvođač ne otkriva sve sastojke proizvoda, WD-40 se prvenstveno sastoji od maziva. Iako nije dizajniran da bude trenutni ubica glodara, miris lubrikanta služi kao sredstvo odvraćanja i signalizira glodavcima da se klone tog područja.

Prilikom korištenja WD-40 u okruženjima gdje su prisutni kućni ljubimci ili djeca, potrebno je biti oprezan, jer postoje moguće opasnosti kojih treba biti svjestan. Merck priručnici navode da je najveći rizik povezan s upotrebom ovog proizvoda trovanje ugljikovodikom, koje se javlja kada supstanca obloži gastrointestinalnu sluznicu i pluća životinja, što dovodi do respiratornog distresa. Ovaj proces je sličan načinu na koji djeluje kod glodara i miševa. Neophodno je poduzeti mjere kako biste osigurali sigurnost vaše djece i kućnih ljubimaca kada koristite ovu supstancu u svom domu. Preporučuje se da se koncentrišete na nanošenje proizvoda na područja koja su im nedostupna kako biste spriječili slučajno gutanje.

Prema nalazima House Digesta, ako želite izbaciti miševe i pacove iz svog doma, a da im ne nanesete nikakvu štetu, korištenje WD-40 može biti održivo rješenje. Da biste ga bezbedno primenili, stvorite prepreku spolja prskanjem po obodu vašeg doma. Predlaže se da je najefikasniji način da spriječite glodare da uđu u vaš dom korištenje repelentnih tehnika. Međutim, važno je shvatiti da ove metode možda neće biti uspješne u rješavanju postojećih populacija glodara. U takvim slučajevima, preporučljivo je potražiti pomoć od profesionalnog kontrolora štetočina ili primijeniti prirodne lijekove koji su bezbedni za upotrebu u zatvorenom prostoru za suzbijanje najezde glodavaca.

Oglasi - Advertisement