Mnogi bi rekli da svaki problem ima rješenje. To je tačno, barem kada su u pitanju tvrdo kuvana jaja. Ovo je odličan trik koji će vam olakšati život.
Stručnjaci kažu da su jaja stara 7 do 10 dana najbolja za kuvanje i da se najlakše gule. Sigurno ste primijetili da se neka jaja mogu bez problema oguliti, dok vam druga jaja, čak i ako su u istoj kutiji, zadaju toliko muke da će vam se zalijepiti za tanjir.

Kako biste izbjegli ovo neugodno iznenađenje, dodajte kašičicu sode bikarbone u vodu dok kuhate. Stara jaja su alkalnija i stoga ih je lakše guliti, ali za svježa jaja je suprotno, odnosno manje su alkalna i samim tim ih je teško guliti. Soda bikarbona će povećati alkalnost i možete je kasnije bez problema oguliti.

Još savjeta za savršeno kuhana jaja:
Ako ne znate kolika su vam jaja, isprobajte ovaj trik – stavite ih u vodu i pogledajte kako se ponašaju. Ako potonu u stranu (horizontalni položaj), onda su savršeno svježe. Ako tonu, ali stoje okomito – onda su savršeni za kuhanje. Jaja koja plutaju po vodi su stara jaja.

Zagrevanje jaja pre nego što ih stavite u toplu vodu dobar je način da sprečite da popucaju. To možete učiniti na dva načina: izvadite ih iz frižidera i ostavite da se zagreju na sobnoj temperaturi ili ih stavite u toplu vodu iz slavine na nekoliko minuta. Ipak, drastične promjene temperature su glavni uzrok pucanja ljuske tokom kuhanja.

Ako želite da jedete tvrdo kuvana jaja, najsigurniji način je da ih stavite u hladnu vodu pre nego što ih kuvate. Tada je mogućnost pucanja školjke vrlo mala.
Ako želite jaja sa mekim žumancima unutra, polako ih kašikom spuštajte u vruću vodu i merite vreme. Ovisno o veličini jaja, to će trajati oko tri minute.

Vodite računa da sva jaja budu pokrivena kada ih kuvate, inače se neće ravnomerno kuvati. Takođe, ako su jaja prekuvana, žumance će imati zelenu nijansu oko sebe, a bjelanjak će biti elastičniji.
Kada su jaja skuvana, stavite jaja u hladnu vodenu kupelj – hladnu vodu ili hladnu vodu sa kockicama leda. Ovo će olakšati kasnije guljenje.

Ako želite kajganu u ljusci, dobro promućkajte jaja prije kuhanja. Food Hacks Daily piše da je ovaj način pripreme poznat i kao “zlatno jaje” zbog ujednačene žute boje unutra.

U nastavku pogledajte video kako napraviti zlatno jaje: