Zanimljivo je da ovaj recept za med od maslačka sa limunom ne zahteva kuvanje, zadržavajući originalne kvalitete sastojaka. Ovo je mješavina koja ne samo da ima slatkast okus već ima i niz zdravstvenih prednosti.

Maslačak se često nepravedno smatra samo baštenskim korovom, ali to je biljka bogata hranljivim materijama prepuna vitamina A, C, K i minerala poput kalcijuma i gvožđa. Njegovo lišće, korijenje i cvjetovi se stoljećima koriste u tradicionalnoj medicini za zdravlje jetre, detoksikaciju i probavu. Limun je, s druge strane, poznat po visokom sadržaju vitamina C, koji jača imuni sistem i pruža antioksidativna svojstva.

Slatki eliksir: Napravite med od maslačka sa limunom
Sakupljanje sunčano žutih cvjetova maslačka prvi je korak u pravljenju ovog meda. Najbolje vrijeme za branje je sunčan dan, kada su potpuno otvoreni i puni vitalnosti prirode. Za naš okus limuna, svježi organski limuni su idealni, osiguravajući da uhvatimo esenciju limunove korice i soka bez ikakvih neželjenih kemikalija.

POTREBNI SASTOJCI::
1 šolja svježeg cvijeća maslačka (samo latice, zeleni dijelovi uklonjeni kako bi se izbjegla gorčina)
Korica i sok od 1 organskog limuna
1-2 šolje sirovog, organskog meda

NAČIN PRIPREME:
Čišćenje i priprema: Latice maslačka nježno isperite hladnom vodom kako biste uklonili prljavštinu ili insekte. Osušite ih čistim peškirom. Ogulite limun, zatim iscijedite sok i uklonite sve sjemenke.

Uliti med: Stavite latice maslačka i limunovu koricu u staklenu teglu. Prelijte latice limunovim sokom i polako dodajte med, pazeći da su latice i kora potpuno potopljeni. Lagano miješajte da se sastojci sjedine.

Ostavite da odstoji: Teglu dobro zatvorite i stavite na hladno i tamno mesto. Smjesa treba da stoji najmanje 1-2 sedmice. Što duže stoji, okus postaje izraženiji.

Procijedite (opcionalno): Da biste dobili glatki med, smjesu možete procijediti kako biste uklonili latice i kožicu. Međutim, ako ih ostavite unutra, dodaje se rustikalni šarm i dodatni okus.

Ovaj med od maslačka limuna nije samo slatka poslastica, već i ukusna poslastica. Ovo je ljubavno pismo prirodnom zdravlju. Namažite ga na tost, umiješajte u čaj ili uživajte direktno iz žlice. Njegova protuupalna i antioksidativna svojstva čine ga odličnim lijekom za dane kada vam je potrebno malo pojačanja.