Lea Bokerija, najpoznatijeg kardiokirurga u Rusiji, često nazivaju one-man bandom. Ne samo da je vješt kirurg i profesor, već je i snažan zagovornik održavanja zdravog načina života. Osim što je predsjednik GO “Liga zdravlja nacije”, on je i izvanredan sportaš i vrlo društven pojedinac. Ako ste ikada naišli na njegov režim vježbanja na YouTubeu, vjerojatno ste svjesni njegove iznimne izdržljivosti i otpornosti. Ostaje pitanje: što je izvor njegove goleme fizičke snage? On je to otkrio u jednom inervjuu.

Ideja da bi netko trebao “jesti doručak za sebe” potpuno je apsurdna. Nakon buđenja, tijelo se počinje prilagođavati zahtjevima dana. Dakle, sjesti za obrok koji se sastoji od izdašne porcije mesa, košarice kruha i pića po izboru, i konzumirati sve to u jednom dahu, nije ništa manje od gluposti. Dolazak na posao s teškim želucem sigurno će dan učiniti još napornijim.Tijekom naše suradnje s američkim stručnjacima primijetio sam da iznimni kirurzi imaju jednostavan pristup svojim obrocima. Obično ujutro popiju samo šalicu kave, a za ručak im je dovoljan jedan sendvič. Do večeri se vraćaju kući kako bi sudjelovali u redovnom obroku, opustili se plivajući u bazenu, čitajući i odmarajući se. Preporuča se protivniku osigurati doručak, ručak konzumirati oko podneva, a navečer večerati u razumno vrijeme (izbjegavajući kasne večere). Osim toga, predlaže se šetnja ili bavljenje tjelesnom aktivnošću prije spavanja.Na temelju mojih osobnih zapažanja, pojedinci koji održavaju takav stil života imaju tendenciju dugog života uz dobro zdravlje. Preporuku poznatog ruskog liječnika nedavno je poduprla studija provedena na Sveučilištu Cornell. David Levitsky, znanstvenik, otkrio je da osobe koje se odluče odreći doručka mogu izgubiti znatnu količinu težine tijekom nekoliko tjedana. Levitskyjeva teorija potvrđena je eksperimentom s ciljem utvrđivanja količine hrane koju pojedinac pojede tijekom dana.

Polovica sudionika istraživanja odlučila je konzumirati doručak, dok se preostala polovica odustala. Oni koji su se isključili unijeli su 408 kalorija manje od onih koji su doručkovali svaki dan.Ovaj znanstvenik sugerira da bi se prethodni doručak mogao smatrati vrlo učinkovitom metodom brzog skidanja kilograma.Levitski sugerira da, iako se preskakanje doručka može činiti kontraintuitivnim tradicionalnim zdravim prehrambenim navikama, nedavni podaci mogu potaknuti preispitivanje važnosti prvog obroka u danu – barem za općenito zdrave osobe. Međutim, važno je napomenuti da osobe s dijabetesom ili hipoglikemijom ne bi trebale preskakati obroke jer to može negativno utjecati na njihovu razinu glukoze. Svjetska zdravstvena organizacija i dalje tvrdi da doručak ostaje najvažniji obrok u danu. Tvrde da osobe koje redovito doručkuju imaju zdrav metabolizam i ne bore se s prekomjernim debljanjem. Doručak ubrzava metabolizam. Također je poznato da preobilan doručak može dovesti do pretilosti. Međutim, normalan unos kalorija s malim, čestim obrocima tijekom dana može pomoći pretiloj osobi u mršavljenju.

Svjetska zdravstvena organizacija objavila je popis namirnica za doručak koje treba izbjegavati pod svaku cijenu. Neophodno je da pojedinci ne konzumiraju artikle s ovog popisa.Kobasice su vrsta hrane koja se dobiva kombinacijom raznih vrsta mesa i začina. Obično se nalaze u ovojnici koja može biti izrađena od životinjskih crijeva ili sintetičkih materijala. Kobasice se mogu kuhati na razne načine kao što su prženje, roštiljanje ili kuhanje. One su popularna namirnica diljem svijeta i često se poslužuju kao dio doručka, ručka ili večere. Iako su kobasice nedvojbeno ukusne, upitne su njihove ukupne zdravstvene dobrobiti. Obično sadrže veliku količinu konzervansa i pojačivača okusa, za koje se pokazalo da pridonose razvoju raka jednjaka. Osim toga, kobasice obično imaju manji udio mesa u usporedbi s drugim mesnim proizvodima.Instant kaša je vrsta hrane za doručak koja se može brzo pripremiti. Obično dolazi u obliku pojedinačnih paketića s unaprijed izmjerenim porcijama zobi, šećera i drugih dodataka. Instant kaša je popularan izbor za one koji su u pokretu ili imaju ograničeno vrijeme ujutro.Kako bi se smanjilo vrijeme kuhanja, žitarice se podvrgavaju posebnom tretmanu koji pretvara ugljikohidrate u škrob. Osim toga, obilno se dodaje šećer kako bi se poboljšao okus. Nažalost, ovaj se pripravak prodaje kao zdrav proizvod, unatoč svojoj otrovnosti.

Suho voće je vrsta voća koja je dehidrirana procesom uklanjanja vlage.
Proizvod o kojem je riječ smatra se više štetnim nego korisnim zbog činjenice da se tijekom procesa sušenja tretira raznim kemikalijama i šećerima kako bi se spriječilo truljenje.Muesli je vrsta žitarica za doručak koja potječe iz Švicarske. Obično se sastoji od valjane zobi, orašastih plodova, sjemenki i suhog voća. Često se konzumira s mlijekom ili jogurtom i može se prilagoditi osobnim preferencijama ukusa.Hrana za doručak poznata kao Muesli puna je praznih kalorija i obilje šećera. Unatoč tome što se promovira kao hranjiva opcija, to je industrijski proizvod koji može imati štetne učinke na vaše zdravlje, a ne korisne. Konzumacija ovog proizvoda neće pomoći u procesima ozdravljenja vašeg tijela, ali umjesto toga može izazvati štetu.Sokovi koji su pakirani u tetrapak ambalažu zgodna su opcija za one koji traže osvježavajuće piće. Kompaktan i lagan dizajn tetrapaka čini ih lako prenosivim, a mogu se skladištiti u različitim veličinama prostora.Sokovi koji se komercijalno proizvode puni su konzervansa jer se čini da ne postoji drugi način da se spriječi njihovo kvarenje. Nasuprot tome, sok koji je svježe iscijeđen održiv je samo 15 minuta. Vrsta soka koja može preživjeti mjesecima ima visok sadržaj šećera.Egzotično voće, uključujući i banane, često je tema interesa.Voće koje se uzgaja lokalno vrlo je korisno zbog svoje blizine. S druge strane, voće koje se mora poslati iz dalekih zemalja tretirano je s više kemikalija kako bi se spriječilo njegovo truljenje. Stoga je takvo voće otrovno.Krem sir je vrsta mekog sira koji je kremaste teksture i često se koristi kao namaz ili sastojak raznih jela.Kada se sir podvrgne daljnjoj obradi, pretvara se u čvrstu masu masnoće koja se lijepi za vaš probavni trakt. Krem sir se proizvodi od sira koji nije prikladan za prodaju u trenutnom stanju, vjerojatno zbog isteka roka trajanja.Dnevna prehrana Lea Bokerije sastoji se od sljedećih namirnica:Moja konzumacija čokolade bila je pretjerana; nakon izlaska iz operacijske sale pojela bih 100 grama tamne čokolade i nastavila raditi pet do šest sati. Ova praksa bila je slična korištenju tvari za poboljšanje učinka. Međutim, od tada sam prestao konzumirati čokoladu.Nakon nekog vremena shvatio sam da me sadašnji put ne vodi nikamo. Kao rezultat toga, odlučio sam usvojiti prehrambene navike američkih astronauta koje su uključivale izbacivanje šećera, soli i kruha. Od tada sam smršavio ukupno 9 kilograma i osjećam se puno ugodnije u svojoj koži. Naime, smanjio mi se i apetit. Iako moja obitelj kritizira moje prehrambene navike i inzistira na tome da se trebam bolje hraniti, meni baš ovaj način prehrane najviše odgovara.Po običaju, ujutro jedem švapski sir. Nakon što završim s obavezama u operacijskoj sali, obično se odlučim za kuhano jaje ili lagani jogurt. Navečer imam kompletan obrok za večeru kod kuće.