31. kolovoza 1997.  je bio  posljednji dan života princeze Diane. Ona, njezin tadašnji partner Dodi al-Fayed i njihov vozač Henri Polo sudjelovali su u prometnoj nesreći sa smrtnim ishodom u podvožnjaku u blizini mosta Alma u Parizu. Princeza Diana bila je žena s ogromnim utjecajem i njezin se gubitak duboko osjetio. Iako je Rhys Jones, njezin tjelohranitelj, teško ozlijeđen u nesreći, na kraju se potpuno oporavio.

On se suzdržao od razgovora o ovom slučaju jer ga se ne sjeća, barem i danas tako tvrdi ali ima dosta onih koji mu ne vjeruju. I nakon 26 godina njegovo sjećanje ostaje odsutno. Unatoč tome, nekoliko je osoba bilo prisutno kako bi svjedočili posljednjim trenucima Dianina života. Među prisutnima je bio i vatrogasac Javier Gurmelon. Gurmelon i njegov tim su odmah stigli na mjesto nesreće i pomogli u izvlačenju povrijeđenih iz teško oštećenog “mercedesa”. Tragično, Dodi i Henri Paul izgubili su živote na licu mjesta, dok je Diana preživjela nesreću.

Pri velikoj brzini automobil je ušao u tunel s namjerom da pobjegne paparazzima i prođe pored drugog vozila. No, pritom je vozačica izgubila kontrolu i sudarila se s betonskim stupom. Auto se potom odbio od suprotnog zida. Posljedice ovog događaja bile su katastrofalne. Po dolasku na mjesto događaja, djelatnici intervencije, uključujući vatrogasce, policajce i službenike hitne pomoći, nisu mogli identificirati osobu kojoj je potrebna pomoć. Bez njihovog znanja, nisu prepoznali princezu od Walesa. Posljednja osoba koja je komunicirala s njom bio je Gurmelon, koji je primijetio da se bori da diše, ali je još uvijek živa. Brzo je djelovao i oslobodio joj dišne ​​putove kako bi olakšao disanje. Tada nije mogao utvrditi težinu njezinih ozljeda, već samo vidljivu ranu na ramenu.

Dok sam je uhvatio za ruku, govorio sam umirujućim tonom, uvjeravajući je da sam prisutan da joj pomognem. Unatoč ozbiljnosti situacije, čvrsto sam vjerovao da će se izvući. Bila je svjesna svoje okoline. Tek kad smo je prebacili u vozilo hitne pomoći, postao mi je jasan identitet te osobe. Ovo su bile Javierove riječi od prije nekoliko godina. Dajanine  posljednje riječi na ovom svijetu bile su: “O moj Bože, što se dogodilo? Unatoč naporima medicinskog osoblja, preminula je sat vremena nakon što je prevezena u najbližu bolnicu Piti-Salpetrije.Na obiteljskom imanju u Althorpu odmara se princeza. Na imanju se nalazi malo jezero ovalnog oblika do kojeg se može doći samo čamcem i koje godišnje krajem kolovoza posjećuju tisuće obožavatelja. Iako je mjesto hodočašća, grob, skriven krošnjama drveća, dostupan je samo članovima obitelji. Lady Di, pokopanu uz fotografiju svojih sinova, otkrio je nedavno princ Harry u knjizi “Reserve”.