Za nekoliko dana legendarna ličnost srpskog glumišta obilježit će 73. rođendan. Život Aleksandra Berčeka bio je daleko od običnog, obilježen nizom izazovnih trenutaka, ali i zapaženih nastupa. Jedinstveni aspekt njegovoj životnoj priči dodaju njegove supruge Svetlana i Ana. Koliko je uloga ostvario na malim ekranima i na pozorišnim daskama vjerovatno ne zna ni sam.

Rijetki su slučajevi u kojima odaje informacije o sebi. Jedan od zapaženijih intervjua u kojem je sudjelovao bio je za emisiju TV lica, kao sav normalan svijet, gdje je govorio o svom odrastanju, pa čak i spomenuo svoje potomstvo. No, žena u braku s Aleksandrom Berčekom i dalje je enigma za domaću i inozemnu publiku.

Dostupni podaci govore da je za života dva puta sklopio brak. Njegov prvi brak bio je sa ženom po imenu Svetlana, s kojom je imao sina Nikolu i kćer Milicu. Njegova druga supruga Ana također mu je bila kolegica, a blagosloveni su sa sinom Milošem i kćerkom Minom. Čini se da se glumac drži načela da nikada ne govori o ženama ili temama koje se inače drže u tajnosti. O njegovom odnosu prema nasljednicima, Tanja Peternek je svojedobno izjavila:

Nažalost, nisam imaopriliku provoditi puno vremena sa svojom djecom dok su sazrijevala. To je za mene izvor velike tuge, ali to je bio splet okolnosti. Nakonmalo  razmišljanja, govorio  je o tome kako su odgovorili na njegov poziv. Moja djeca kao da nisu svjesna moje profesije glumca. Donio sam svjesnu odluku odgajati ih bez očekivanja da dolaze na svaki događaj kako bi me podržali. Tek sad, kad su odrasli, povremeno traže ulaznice za premijere.