Smrdibube se infiltriraju u naše životne prostore, pojavljuju se na zidovima, prozorima, pa čak i nastanjuju se u našim podrumima. Ipak, kada je riječ o borbi protiv ovih nametnika, postoje određene radnje koje je najbolje izbjegavati.

Smrdibube traže utočište u našim domovima tokom nižih temperatura dok traže ugodno i skriveno mjesto za zimski san. Iako možda ne predstavljaju prijetnju ljudima u smislu toksičnosti, ta stvorenja su dosadna i da ispuštaju neugodan miris.

Građani se ne trebaju bojati porasta populacije smrdibuba u svojim domovima jer ovi insekti traže zaklon za zimski san tokom jeseni i zime, au proljeće počinje njihov reproduktivni ciklus.

Prema riječima profesorice Lucije Šerić sa zagrebačkog PMF-a, najučinkovitije ih je ukloniti mehaničkim putem; međutim, treba biti oprezan zbog emitiranja vrlo neugodnog mirisa kao obrambenog mehanizma, pa se gaženje i stiskanje ne preporučuju.

Osim toga, upozorava građane da ne koriste insekticide kao sredstva za njihovo uništavanje, budući da ti insekti ne predstavljaju nikakvu prijetnju i stoga ne garantuju opasnost za dobrobit građana.

Prema popularnom verovanju, uklanjanje ove bube iz nečijeg doma nije preporučljivo jer se smatra da ona donosi finansijski prosperitet. Izbacivanje smrdibube je slično bacanju potencijalne novčane dobiti.