Stenice polako ulaze u hibernaciju. Međutim, oni znaju kako da se probude iz sna, a šta se dalje dešava? U stvari, koliko je ovaj insekt opasan za ljude?

Ušli su kroz prozor. Prva zanimljiva mjesta za njih su roletne u koje se zavlače kako bi pronašli siguran kutak kako bi se zaštitili od hladnoće. Naime, ove stenice koje zabrinjavaju naše sugrađane spadaju u grupu štitastih stjenica, čija tijela podsjećaju na minijaturne štitove. Oni su čisti biljojedi, odnosno hrane se biljnim sokom – objašnjava Miloš Jović, viši kustos Prirodnjačkog muzeja.

Kako dodaje Jović, nema razloga za brigu ako ih nađemo u stanu, iako njihovo prisustvo može biti neprijatno, pa čak i zastrašujuće za one koji imaju prirodni strah od insekata.

U našoj zemlji najzastupljenija vrsta je azijska smrdljiva buba.

Prepoznajemo ga po haotičnom letu, zujanju i lupanju o lustere i roletne. Nije bilo drugog načina da se nosi s njom osim da je izbaci.

Međutim, znali su da će se ponekad probuditi iz sna, i to zbog vrućine. Kako vrijeme postaje hladnije, viđamo ih rjeđe. Ali ne vidjeti ih zimi ne znači da ne postoje, ali se vješto skrivaju. Ponovo će se pojaviti tek na proleće, piše RTS.