Ako slučajno primijetite iznenadnu pojavu crvene točkice na koži, nema razloga za brigu. Vjerojatno je riječ o angiomu, koji je bezopasan i benigni tumor sastavljen od krvnih žila.

Angiomi dolaze u različitim vrstama i mogu se pojaviti bilo gdje na tijelu. Nakon što navrše 30 godina, brojni pojedinci razvijaju male mrlje, obično smještene na trupu, rukama, ramenima, pa čak i na grudima žena.

Ove mrlje, poznate kao angiomi, rezultat su prirodnih promjena na koži i krvnim žilama koje se javljaju s godinama. Prisutnost paučastih angioma, koji nalikuju žarišnoj točki iz koje se šire krvne žile, može ukazivati ​​na probleme s jetrom, poremećaje cirkulacijskog sustava ili hormonsku neravnotežu.

Ovi specifični angiomi češće se javljaju u djetinjstvu i tijekom trudnoće. Kada se pojave u značajnim količinama, mogu poslužiti kao znak upozorenja za oštećenje jetre.

U slučaju da primijetite bilo kakve neočekivane promjene u veličini, obliku ili krvarenju crvene točke, savjetuje se da potražite liječničku pomoć. Prema stručnjacima, angiomima se treba pozabaviti samo ako krvare ili uzrokuju nelagodu.

Mogućnosti liječenja uključuju elektrodesikaciju, tekući dušik ili lasersku terapiju. Sve tri metode obično daju zadovoljavajuće kozmetičke rezultate. Elektrodesikacija uključuje korištenje električne igle za uklanjanje krvnih žila izravnim dodirom kože.