Danas vam donosimo jednu lijepu priču o ljudskosti i poštenju. Dijana Perić i Vladimir Lerman, koji rade na benzinskoj pumpi Apatin, svedočanstvo su  prisustva integriteta i poštenja u našem društvu. Dok su bili na poslu, naišli su na novčanik u kojem je bila prilična količina novca. Umjesto da zadrže novac, marljivo su tražili vlasnika novčanika. Kada su ga pronašli, novčanik su odmah vratili njegovom pravom vlasniku.

Događaji o kojima je riječdesili su se pre tačno nedelju i po dana, tokom popodnevne smene u kojoj su radila dva mlađa radnika. Jedan stariji gospodin, zajedno sa gospođom za koju smo kasnije saznali da je njegova ćerka, izašao je iz džipa beogradskih registarskih oznaka. Dok je kćerka koristila toalet, obratila nam se jedna osoba s pitanjem gdje bi mogli locirati groblje, jer su bili na putu na sahranu. Dali smo im potrebne upute i oni su krenuli. Nekoliko trenutaka kasnije, jedan od naših kolega je otkrio novčanik u toaletu. Uzeo ga je i kada smo pogledali njegov sadržaj ostali smo zapanjeni – osim raznih dokumenata i kartica, u novčaniku je bio i veliki broj dinara i evra. Iako nismo zbrojili tačan iznos, Dijana nas je kasnije obavestila da je ukupan iznos veći od 100.000 dinara.

Nakon što je pasoš pronađen u novčaniku, osobe su odmah obavijestile nadležne organe i dostavile im sve relevantne podatke. Saznavši da novčanik pripada nekome ko je bio na sahrani, policija je krenula do cvjećare koja se nalazila u blizini groblja. U međuvremenu, o situaciji je obaviješten radnik Rade koji se uključio u potragu. Nakon što je džip locirao na parkingu, Rada je odlučila da strpljivo sačeka da se sahrana završi. Konačno su se pojavili vlasnik džipa i njegova ćerka, a Rada je prišla ženi i zatražila novčanik. Žena je nehajno odgovorila da je u autu. Rada ju je sa osmehom ohrabrila da još jednom proveri pre nego što krene na pumpu. Vladimir je zatim nastavio da prepričava priču svog kolege.

Kada smo joj vratili ženi novčanik, ostala je zatečena. Zatim je otkrila da je gotovinu pohranila u novčanik za predstojeću otplatu kredita i da bi gubitak bio katastrofalan. Nakon što nam je izrazila zahvalnost, srdačno nas je počastila i napomenula da su u svijetu još uvijek ostali “dobri ljudi”. Diana se nasmiješila i izjavila da nikada ne bi ni pomislila da uzme tuđi novac, te da bi ono što su ona i njen kolega uradili trebalo da bude norma. U moderno doba ovakvi postupci su neuobičajeni, što Dianine i Vladimirove postupke čini još vrijednijim divljenja i zaslužuju iskrenu pohvalu.