Osim toga, različite bakterije u kamencu mogu povećati rizik od lošeg zadaha, bolesti desni i, s vremenom, žutila zuba.
U nastavku ovog članka saznajte sve što trebate znati o kamencu: kako nastaje, kako ga ukloniti, kako ga spriječiti i još mnogo toga.

Tartarus
ukloniti kamenac
Uklonite kamenac domaćim preparatima
Zubni kamenac – Prevencija
5 savjeta za održavanje zdravlja zuba
Tartarus

Zubni kamenac je prvenstveno uzrokovan lošom oralnom higijenom, odnosno zubnim plakom, ljepljivom tvari koju stvaraju ostaci hrane i pića. Ako se oralna higijena ne održava pravilno, ove čestice se mogu početi stvarati i nakupljati na zubima, stvarajući kamenac.

Prvi korak u stvaranju kamenca zapravo se događa tokom žvakanja, kada se hrana razgrađuje na ugljikohidrate, koji se zatim spajaju s prirodnim bakterijama kako bi stvorili kiselinu u ustima. Sama kiselina je problematična jer oštećuje zubnu caklinu, a kada se spoji sa česticama hrane i pljuvačkom, supstanca postaje ljepljiva, a zatim tvrda.

Drugim riječima, da bi nastao kamenac, ustima su potrebne bakterije, ugljikohidrati, čestice hrane i pljuvačka. Ugljikohidrati se nalaze u većini namirnica, čak iu zdravoj hrani poput voća i povrća. Međutim, važno je naglasiti da je za izbjegavanje ugljikohidrata dovoljno prestati jesti slatkiše bogate šećerom.
ukloniti kamenac
Gotovo je nemoguće ukloniti kamenac samo redovnim četkanjem ili koncem, a prekomjerno ribanje može pogoršati problem tako što će oštetiti caklinu.
Četkanje i čišćenje koncem pomažu samo ako na zubima postoji samo naslaga, a ona se još nije pretvorila u kamenac.
Najbolji i jedini način da riješite ovaj problem je da posjetite svog stomatologa, koji će vam nakon detaljnog pregleda izbrusiti zube kako bi uklonio sav kamenac. Rana intervencija je važna jer kamenac može dovesti do gubitka zuba.
Stoga je važno na vrijeme spriječiti stvaranje kamenca i paziti na pravilnu ishranu, redovno četkanje i čišćenje koncem.
Uklonite kamenac domaćim preparatima

Domaći preparati nikada nisu zamena za pravilan i profesionalni tretman, već su samo dodatno sredstvo.
Soda bikarbona: Soda bikarbona se vekovima koristi kao sredstvo za čišćenje zuba. To je abraziv koji uklanja nečistoće sa površine zuba. Sve što treba da uradite je da uzmete kašičicu sode bikarbone i dodate nekoliko zrna soli.

Umočite četkicu u smjesu i nježno proribajte. Nakon upotrebe sode bikarbone, operite zube pastom za zube i isperite usta.

Aloe vera se takođe od davnina smatra odličnom biljkom za zdravlje. Jeste li znali da može pomoći u zaštiti vaših zuba od kamenca? Uzmite čašu vode i u njoj otopite dvije supene kašike sode bikarbone. Zatim dodajte kašičicu gela od aloe vere. Na kraju dodajte nekoliko kapi eteričnog ulja i 4 kašičice glicerina po ukusu. Upravo ste pripremili mješavinu za čišćenje zuba koju možete koristiti ujutro i navečer.

Kora narandže: Stavite unutrašnjost kore narandže uz zube i nježno je protrljajte. Osim toga, možete odrezati komad kore i staviti ga u usta (na zube) kako biste uklonili neželjene mrlje sa zuba.

Sjemenke susama: Sjemenke susama se mogu koristiti kao pasta za zube. Konzumiranje sjemenki susama može ukloniti plak. Najbolje od svega, neće oštetiti zubnu gleđ.
Jednostavno stavite nekoliko kašičica semenki susama u usta i žvačite, ali nemojte gutati. Uzmite suhu četkicu za zube, stavite semenke susama u usta i operite zube. Sjemenke susama također mogu pomoći u uklanjanju mrlja sa zuba.

Zubni kamenac – Prevencija
Lako možete spriječiti stvaranje kamenca. Prije svega, pazite na svoje prehrambene navike. Tartar zahtijeva ugljikohidrate, pa je najbolje rješenje izbjegavati čokoladu, kolačiće, gumene bombone i druge tvrde bombone što je više moguće.

Ali našem tijelu su potrebni ugljikohidrati, tako da nema potrebe da izbjegavate ugljikohidrate koji se nalaze u voću, povrću, žitaricama, krompiru i kukuruzu.

Pravilna oralna higijena: Odgovarajuća oralna higijena je najvažnija za sprječavanje nakupljanja plaka i stvaranja kamenca.
Da biste spriječili stvaranje kamenca, treba redovno četkati zube, najmanje dva puta dnevno, i koristiti konac najmanje jednom dnevno. Stomatolozi preporučuju korištenje vode za ispiranje usta i paste za zube sa fluorom.

Konac za zube: Konac je važan i ne toliko važan dio oralne higijene. Kada se koristi redovno, temeljno čisti zube, odnosno međuzubne prostore, istovremeno sprečavajući zubne i parodontne bolesti. Postoje različite vrste niti: voštane niti, nevoštane niti, fluorom tretirane niti, tanke niti, debele niti itd. Odaberite onu koja je najefikasnija u promicanju vašeg zdravlja zuba i usne šupljine.

Voda za ispiranje usta: Voda za ispiranje usta je važan dio oralne higijene. Preporučujemo da ga koristite jednom ili dva puta dnevno kako biste temeljito očistili usnu šupljinu od bakterija i spriječili stvaranje plaka. Prije upotrebe pročitajte upute proizvođača, jer često sadrže brašno.
Redovno posjećujte svog stomatologa: Redovne posjete zubaru također mogu pomoći u prevenciji određenih oralnih bolesti. Ljudi koji posjećuju stomatologa svakih šest mjeseci imaju mnogo manje šanse za razvoj stanja kao što su parodontitis i gingivitis. Osim toga, vaš stomatolog može vas posavjetovati o odabiru prave četkice za zube i naučiti vas kako da pravilno perete zube.

Električne četkice za zube: Postoje vijesti da električne četkice mogu očistiti zube bolje od običnih četkica za zube, ali to nije u potpunosti dokazano.
Zamijenite četkicu za zube: Redovno mijenjajte četkicu za zube. Stomatolozi preporučuju zamjenu četkica svaka tri mjeseca ili ranije ako se čekinje brzo istroše.

Interdentalne četkice: Pranje zuba dva puta dnevno interdentalnom četkicom i koncem može spriječiti nakupljanje kamenca. Drugim riječima, interdentalne četkice mogu ukloniti plak prije nego što se formira.

Najbolje je četkati iz oba smjera, prednje i zadnje strane zuba.
Kvalitetna pasta za zube: Pasta za zube uklanja loš zadah iz usta i istovremeno sprečava razvoj i pojavu karijesa. Pasta za zube sadrži vodu, pigmente, veziva, ljekovite čestice, stabilizatore itd. Abrazivne supstance čiste površinu zuba i pomažu da bude glatka. Na tržištu postoje neke paste za zube koje sadrže fluor, koji je njegov najvažniji sastojak.

Fluorid je prisutan u obliku natrijum fluorida ili monofluorfosfata, a studije su pokazale da takve paste imaju veći efekat protiv karijesa od pasta koje ne sadrže fluor. Pored pasta sa fluorom, postoje i paste za zube koje pozitivno utiču na desni i umiruju ih, kao i paste za osetljive zube. Ovisno o vašim potrebama, odaberite pastu za zube koja zadovoljava sve vaše zahtjeve.

Prestanite pušiti: Pušenje uzrokuje nakupljanje kamenca, pa prestanite pušiti kako biste poboljšali svoje oralno zdravlje.
Pravilna ishrana: Nepravilna ishrana i loše životne navike mogu uticati na zdravlje zuba. Velike količine šećera i gaziranih pića mogu oštetiti zubnu gleđ i dovesti do karijesa. Stoga izbjegavajte rafinirane šećere i ugljikohidrate koji mogu oštetiti vaše zube.

5 savjeta za održavanje zdravlja zuba
Jedite hranu koja jača zube: Mlijeko i mliječni proizvodi će pomoći i ubrzati rast mliječnih zuba i ojačati trajne zube. Kalcij jača zubnu caklinu, a luk je bogat tvarima koje pomažu u borbi protiv bakterija u usnoj šupljini.

Pijte dovoljno vode: vodu naravno, a ne druge tečnosti kao što su sok, kafa, voćni sok, itd. Adekvatan unos vode u organizam uravnotežuje pH nivo. Veoma je efikasan u prevenciji karijesa i zubnih problema. Osim toga, riješit ćete se problema sa lošim zadahom.

Izbjegavajte lošu hranu i piće i pušenje: Soda je najveći neprijatelj zdravih zuba. Ne samo da šećer uzrokuje karijes, već i kiselina u soku može oštetiti zubnu caklinu. Ako ste i pušač, uskoro će vam zubi požutjeti.
Koristite pastu za zube sa fluorom: Fluor i druge antibakterijske supstance u pasti za zube štite vaše zube i desni i sprečavaju karijes. Fluoridna pasta čini zubnu caklinu jačom i otpornijom na vanjske faktore. Istu funkciju ima i pljuvačka, ali noću se količina pljuvačke smanjuje, pa preuzima fluor.

Čišćenje između zuba: Redovno koristite zubni konac za čišćenje između zuba. U ustima postoje prostori u kojima se čestice hrane lako mogu zaglaviti, a samo odgovarajući konac može ukloniti ove nečistoće.