POTREBNI SASTOJCI:

20 bijelih jaja
20 komada tankih elastičnih čarapa 10X10 cm
6 kesica suvih lukovica
2 kašike sirćeta
2 litre vode
2 kašike soli
20 komada 12cm tanke žice
20 listova raznih vrsta

NAČIN PRIPREME:

Pokupite listove različitih oblika (ja sam ih stavila u vodu da se ne raspadnu i lakše zalijepe za jaja). Narežite najlonsku čarapu na komade veličine 10×10 cm. Stavite listove na belo jaje, pokrijte ga komadom čarape, čarapu čvrsto navucite preko jajeta, uvijte čarapu i zavežite koncem. Kada budete spremni, makazama odrežite preostali dio čarape.

Na dno tepsije stavite trećinu crnog luka, na vrh stavite 10 pripremljenih jaja, zatim dodajte drugu trećinu luka, ponovo jaja i prekrijte preostalim lukom. Prelijte hladnom vodom do 4 inča iznad luka, dodajte so i sirće i prokuhajte. Sirće i so sprečiće pucanje jaja! Nakon ključanja smanjite vatru na najmanju i kuhajte 15 minuta, ugasite vatru i ostavite u žarulji pola sata.

Nakon toga uzmite jaje, stavite ga u hladnu vodu (da ga lakše ogulite), a kada se ohladi, makazama odrežite čvor na čarapi i ostavite da se jaje osuši. Premažite ruke uljem ili mašću i rukama utrljajte svako jaje. Zaštićen je sluzavom maskom koja ga čini sjajnim i čuva jaja. Na ovaj način se jaja neće pokvariti nekoliko dana.