Koja hrana je najbolja u prevenciji demencije – namirnice koje jačaju mozak i čuvaju uspomene u starosti!
Demencija je sve češća bolest među starijim osobama. Zato je važno uzeti u obzir zdravlje mozga, razvoj mozga, učenje, kvalitetan san i pažljivo biranje onoga što unosite u svoje tijelo tijekom života.

Vladeta Jerotić, poznati srpski naučnik, rekao je da učenje pesme ili molitve može biti od velike pomoći u očuvanju pamćenja. Zato se trudite svaki dan naučiti nešto novo, steći nova znanja, pročitati nešto vrijedno i tako trenirati svoj mozak.

Stručnjaci kažu da određeni izbor hrane također može aktivirati i hraniti moždane krugove, a jedna od glavnih je ishrana bogata omega-3 masnim kiselinama.
Omega-3 masne kiseline su najbolji nutrijenti za mozak, a hrana bogata omega-3 masnim kiselinama je masna riba. Istraživanja pokazuju da jedenje masne ribe barem jednom tjedno može pozitivno utjecati na mozak i smanjiti rizik od Alchajmerove bolesti.

Među masnim ribama ističu se losos, skuša, tunjevina i haringa jer imaju najveći sadržaj omega-3 masnih kiselina među prirodnim namirnicama. Hrana bogata omega-3 masnim kiselinama nije dobra samo za mozak, već i smanjuje rizik od srčanih bolesti, reguliše nivo triglicerida i smanjuje rizik od artritisa.

Evo nekoliko načina na koje omega-3 masne kiseline pomažu vašem mozgu i nervnom sistemu.
Zaštitite zdravlje ćelijskih membrana
Promovirajte komunikaciju između neurona

Pomaže u sintezi i funkciji neurotransmitera
Podržava protok krvi u mozgu
Pomaže rast moždanog tkiva

Podržava spoznaju, uključujući pamćenje.
Smanjuje rizik od anksioznosti i depresije
Može smanjiti rizik od demencije