Émile Coué, poznati klinički psihijatar iz Francuske, izveo je intrigantan eksperiment na svojim pacijentima dok je radio u bolnici u Parizu.

Kao dio njihove propisane “terapije”, uputio ih je da tri puta dnevno kažu rečenicu: “Svakim danom se osjećam sve bolje i bolje.”

Psihijatar je pacijentima naglasio važnost ne samo mehaničkog ponavljanja ove rečenice, već ih je potaknuo da je izgovore s vedrim i pozitivnim držanjem.

U roku od mjesec dana pacijenti pod paskom ovog renomiranog psihologa postali su središte pozornosti ne samo u bolnici nego i u cijeloj Francuskoj.

U roku od mjesec dana, teško bolesni pacijenti značajno su se oporavili, a nekolicina je čak uspjela izbjeći potrebu za hirurškom intervencijom.

Ovo služi kao potvrda teze koju je iznio poznati starogrčki filozof Paracelsus, tvrdeći učinkovitost vjere u stvaranju čudesnih ishoda.

Stanje našeg zdravlja zamršeno je povezano s našim mislima, budući da postoji nepobitna korelacija između mentalnog i fizičkog blagostanja pojedinaca.

Postoji značajno psihološko načelo koje kaže sljedeće: verbalna artikulacija naklonosti, suosjećanja i poštovanja služi jačanju vitalnosti pojedinca kojemu su ti izrazi usmjereni.