Emir Kusturica je poznati filmski redatelj, glazbenik i glumac iz Jugoslavije i Srbije. Rođen je u Sarajevu 24. studenog 1954. godine, a trenutno živi u Drvengradu, Mokra Gora. Kusturica je u braku s Majom Mandić Kusturicom i ima dvoje djece – Stribora i Dunju. Od 1970-ih režira filmove koji su stekli afirmaciju i izvan prostora bivše Jugoslavije. Njegov rad je pet puta predstavljen na Filmskom festivalu u Cannesu, a tri puta je nagrađen Zlatnom palmom za filmove “Otac na službenom putu”, “Underground” i “Dom za vješanje”.

Osim toga, Kusturičin “Arizona Dream” osvojio je Srebrnog medvjeda na Berlinskom filmskom festivalu, dok je “Crna mačka, bijeli mačor” osvojio Srebrnog lava na Venecijanskom filmskom festivalu. Francuska mu je dodijelila i Orden viteza Legije časti. Od sredine 2000-ih, Kusturica uglavnom boravi u Drvengradu, koji se nalazi u Mokroj Gori. Prvotno je izgradio ovo mjesto za produkciju svog filma “Život je čudo”. Kasnije je Kusturica izgradio i Andrićgrad, koji se nalazi u blizini Višegrada u Bosni i Hercegovini. Godine 2011. Kusturica je postao član Akademije nauka i umjetnosti Republike Srpske.

Emir Kusturica, hvaljeni redatelj i dobitnik mnogih uglednih priznanja, već je tijekom studija u Pragu bio prepoznat po svom nekonformističkom intelektu i buntovničkom duhu. Najznačajnija pojava koje se sjećaju i javnost i lokalno stanovništvo u vezi s njim bila je poznata svađa koja se dogodila tijekom Filmskog festivala u Cannesu. Ovaj incident dogodio se ubrzo nakon što je dobio drugu Zlatnu palmu za film “Underground”.

Doduše, jednom se morao impulzivno ponašati kako bi obranio dostojanstvo glumice koju je necivilizirani pojedinac opipao. Kao odgovor, Kusturica je udario počinitelja i izazvao metež. Ovo nije bio jedini slučaj da je redateljev hitri i nepromišljeni postupak doveo do osjećaja nelagode i napetosti, prenosi Espreso. Tijekom boravka u jednom beogradskom hotelu, Kusturica je fizički napao Nebojšu Pajkića, profesora FDU. Kusturica je izrazio nezadovoljstvo Pajkićevim stavovima o njegovim filmovima. Prema medijskim napisima, Isidora Bjelica, Pajkićevaa supruga, pokušala je intervenirati i zaštititi Pajkića od Kusturičinog bijesa, naoružana samo njezinom torbicom. Tijekom inauguralnog Palma festivala dogodila se nesvakidašnja pojava. Iako je dobitnik nagrade, Kusturica nije bio prisutan da je primi. Umjesto toga, odlučio je promatrati ceremoniju iz stana svog prijatelja gdje je pomagao u postavljanju parketa. On je poznat kao čudak koji vrlo čsto daje neke izjave koje mnoge iznenade.

Oglasi - Advertisement