U narednom mjesecu će većina cigareta koje se mogu kupiti u BiH poskupjeti za 0,20 KM. Prvo poskupljenje stupa na snagu 19. februara, a odrazit će se i na cijene cigareta koje distribuira TDR d.o.o. Sarajevo na bosanskohercegovačkom tržištu.

Proteklih dana Uprava za oporezivanje primila je ažurirane maloprodajne cijene cigareta svih vodećih proizvođača i distributera u industriji.

Prema riječima glasnogovornika UIO BiH Ratka Kovačevića, cijena cigareta Philip Morris d.o.o. na tržištu BiH će doživjeti povećanje od 01.03.2024. Također, cijene cigareta koje distribuira Nelt d.o.o. u Istočnom Sarajevu, u Bosni i Hercegovini, također će rasti, počevši od 14. marta 2024. godine.

Prema njegovim riječima, predviđeno je povećanje cijena gotovo svih marki cigareta za 0,20 KM po kutiji.

U odluci koju je donio Upravni odbor UNO jasno stoji da će se na kutiju cigareta i dalje plaćati proporcionalna akciza u iznosu od 42 posto maloprodajne cijene, kao i posebna akciza od 1,65 KM po kutiji.

Dodatno, primjenjiv će se i pripadajući PDV od 17%. Izostanak izmjene zakonske regulative u pogledu poreznog opterećenja cigareta u proteklih pet godina implicira da se rast cijena cigareta na tržištu BiH može pripisati inflatornim kretanjima.