Bivša država je imala itekakav spisak legendarnih glumaca i glumica. Poznata po svom talentu i obožavana od strane mnogih, Olivera Marković je bitna figura glumačke scene bivše Jugoslavije. S izvanrednim nastupima na filmu, televiziji i kazalištu, učvrstila je svoje mjesto jedne od najznačajnijih i najomiljenijih glumica. Sa svojih dvadeset godina, Markovićeva je prvim korakom krenula u glumačke vode, debitirajući u filmu “Slavica” (1947.).

Tijekom karijere Marković se pojavila u više od 80 filmova, među kojima su zapaženi filmovi “Tri koraka u prazno” (1958.), “Otac na službenom putu” (1985.) i “Maratonci trče pošni krug” (1982.). Osim po uspješnoj filmografiji, Olivera je bila poznata i po iznimnom talentu u kazalištu. Osvojila je publiku svojim očaravajućim scenskim nastupima, pokazujući izvanrednu sposobnost izražavanja širokog spektra emocija i utjelovljenja različitih likova s ​​najvećom izvrsnošću.

Tijekom svoje karijere Olivera Marković je dobila višestruka priznanja i priznanja, čime je iskazala izniman talent i doprinos umjetnosti. Naime, nagrađena je prestižnom nagradom “Zlatna arena” za izvanredan portret glavnog ženskog lika u filmu “Tri” (1965.) na cijenjenom Pulskom filmskom festivalu. Uz to, Markovićeva je dobila cijenjenu Sterijinu nagradu za zapaženu ulogu u predstavi “Misantrop” (1974.), čime je učvrstila status vrlo cijenjene glumice. Njen odlazak dogodio se 2. srpnja 2011. u Beogradu. Unatoč tome, njezino nasljeđe živi kroz trajne dokaze njezinog izvanrednog talenta u filmovima, televizijskim serijama i kazališnim produkcijama. Ovo služi kao vječni dokaz njezine briljantnosti, nastavljajući nadahnjivati ​​buduće generacije glumaca.

Nakon njene smrti, njezin sin Goran Marković, redatelj i dramaturg, povjerio je kustosu Muzeja Narodnog kazališta zbirku osobnih stvari svoje majke. Ovaj asortiman uključivao je naizgled svakodnevne predmete poput kutije za nakit, posjetnice, pa čak i umjetnih trepavica. No, jedan je predmet svima posebno zapeo za oko – službeni smrtovni list Žanke Stokić. Na tom događaju Marković je otkrio da je Olivera odmah nakon ukopa starije kolegice 1947. godine izvadila smrtovnicu sa stabla. Očito joj je taj komad papira imao veliku vrijednost jer ga je čuvala više od 60 godina, sve do svoje smrti.

Nedvojbeno je da je Olivera, mlada žena koja se tad udala za svog kolegu Radeta Markovića, jako obožavala slavnu Žanku Stokić, istaknutu ličnost nacionalnog glumišta i prvu glumicu koja je utjelovila lik “Gospođe ministarke”. Kako je vrijeme prolazilo, Olivera Marković će na kraju preuzeti istu ulogu, pokazujući vlastiti talent i umijeće.