Kada su prvi put počeli da se zabavljaju, Selena Gomez i Justin Bieber bili su mladi i zaljubljeni. Tokom  perioda od osam godina, dvojac je bio tema stalnih razgovora, a paparaci su ih nestrpljivo pratili u potrazi za ekskluzivnom porukom. U industriji zabave uobičajeno je da parovi stvaraju veze poput Selene i Justina. Menadžeri obje strane su utvrdili da bi im bilo korisno i unosno da se bolje upoznaju i izgrade bliži odnos.

Selena je jednom izjavila da je Justin bio izuzetno dobro vaspitano dete kada su se prvi put upoznali. Sebe je doživljavala kao njegovu stariju sestru i brzo su postali bliski saradnici.Nakon prvobitne prijateljske veze, njihova veza je brzo procvjetala i do 2011. godine par je potvrdio svoju romantičnu vezu javnim poljupcem tokom proslave Nove godine. Ubrzo nakon toga, počeli su da žive zajedno. Justin se jednom prisjetio svojih dubokih osjećaja prema svojoj bivšoj djevojci, navodeći da je njihova ljubav sveobuhvatna. Međutim, veza nije bila bez izazova. Justin razmišlja o lekcijama koje je naučio tokom svog vremena sa Selenom, uključujući i činjenicu da je zajednička zajednica u mladosti bila slična braku i da bi intenzitet njihove privrženosti mogao dovesti do eksplozivnih sukoba. Takođe je shvatio da ljubav nije samo emocija već svjesna odluka. Za razliku od načina na koji se često prikazuje u filmovima, ljubav nije uvijek bajka. Par se razdvojio tri puta, ali je njihovo pomirenje bilo brzo.

Godine 2014. par je obnovio svoju vezu, a njihovo ponovno okupljanje je javno potvrđeno u septembru iste godine. Nažalost, par je navodno prekinuo vezu sljedećeg mjeseca. Iako je razlog njihovog drugog raskida i dalje nepoznat, to se dogodilo nakon što su počele kružiti fotografije Biebera i Kendall Jenner zajedno u Parizu. U 2017. godini uspjeli su pomiriti svoje razlike. Međutim, ovo ponovno okupljanje je bilo kratkog veka jer su se pet meseci kasnije ponovo razišli. Veza para nije imala podršku okoline, jer se vjerovalo da je to štetna i otrovna dinamika između dvije osobe. Cijeli naš odnos bio je izložen svima. Činilo se kao da nas uporno prati nešto za šta smo oboje znali da treba da završimo. Međutim, na kraju sam skupio hrabrosti da se direktno suočim sa svojim privođenjem i objavio da je službeno gotovo. Selena je izrazila uvjerenje da je izdržati najteže okolnosti neophodno za postizanje zadovoljstva. Na kraju, ovo iskustvo je bilo najpozitivniji događaj u njenom životu, i ona je iskreno podelila taj osećaj.

U ziznenadnom  preokretu događaja, Justin Bieber i Hailey Baldwin su se vjenčali samo nekoliko mjeseci nakon raskida. Mlada manekenka i balerina pristali su da se udaju za Justina Biebera, učvrstivši svoju vezu u braku. On je rekao da se trenutno nalazi u najispunjenijoj fazi svog života nakon stupanja u brak. Ova nova predanost ga je naučila važnim vrijednostima kao što su strpljenje, povjerenje, lojalnost i ljubaznost koje doprinose nečijem moralnom karakteru. Odao je priznanje svojoj partnerici, Hayley, što ga je vodila u ovom pozitivnom smjeru. Ovu izjavu dao je tokom intervjua za Pepper. Odluka da se uzdrže od seksualnih aktivnosti do braka bila je zajednička odluka pjevačice i manekenke, a treba napomenuti da prije njihove zajednice nije bilo intimnih odnosa. Prema Justinu u intervjuu za Vogue, odluka o celibatu bila je najveća odluka koju su on i Haley ikada donijeli. On napominje da celibat nije zahtjev od Boga da nametne pravila, već prije sredstvo zaštite od potencijalnog bola i srčane boli koji mogu doći s fizičkom intimnošću. Sam Justin je bio u celibatu skoro godinu dana prije nego što je upoznao Haley, i osjeća da ga je Bog nagradio dovodeći ju u svoj život. Godinu dana nakon odluke para da održe grandiozno vjenčanje sa 150 cijenjenih gostiju, Selena Gomez se borila sa svojim ličnim demonima.

Nakon upuštanja u radnje koje su bile štetne za nju i druge, primljena je u ustanovu za mentalno zdravlje. Tokom boravka procijenjena je da ima bipolarni poremećaj i dalje joj je dijagnosticiran lupus, stanje zbog kojeg je dobila transplantaciju bubrega. Selena Gomez je nedavno podijelila svoje lično putovanje, otkrivajući da se dugo borila sa osjećajem dezorijentacije i očaja zbog svijeta u njenom umu. Međutim, njen život se drastično promijenio kada joj je dijagnosticiran bipolarni poremećaj 2020. godine. Konačno, Gomez je pronašla odgovore za kojima je tragala, što joj je donelo osećaj jasnoće i razumevanja. Posljedično, postala je samosvjesnija i manje uplašena nego prije. Uprkos ovoj novostečenoj svesti, Gomez je odlučila da se suzdrži od ulaska u bilo kakve nove romantične veze. Što se tiče njihovog profesionalnog uspjeha oboje su izgubili na popularnosti.