Rođena 8. srpnja 1960. godine u Trpnju, Jelena Ena Begović važila je za jednu od najotmjenijih jugoslavenskih diva. Nažalost, prije 23 godine njezin je život tragedijom okončan. Njezini prijatelji otkrili su da je predosjećala njezinu preranu smrt. Unatoč relativno kratkoj karijeri, značajno je utjecala na jugoslavensku filmsku i kazališnu industriju. Između 1978. godine i njezine prerane i tužne smrti 2000. godine neumorno je radila i proizvela mnoštvo djela koja se neće tako brzo zaboraviti.S 21 godinom i na drugoj godini Akademije dramske umjetnosti u Zagrebu odigrala je glavnu ulogu u “Okupaciji u 26 slika” Lordana Zafranovića. Nedugo nakon toga dobila je debitantsku ulogu u TV filmu “Ivan Goran Kovačić”.

Tijekom razdoblja od dvadeset godina imala je karijeru koja nije bila ništa manje nego eksplozivna. Njezin portfelj činila je 51 kazališna predstava, 16 filmskih uloga i 28 uloga u televizijskim emisijama. Iako je u to vrijeme tumačila mnoge značajne likove, najistaknutija joj je uloga barunice Kasteli u Glembajevima. Ova izvedba donijela joj je Zlatnu arenu za epizodnu žensku ulogu 1988. No, nagradu je odbila jer je smatrala da je njezin lik glavna uloga. Ena je završila osnovno obrazovanje u Trpnju na Pelješcu prije nego što je krenula u srednju školu u Dubrovniku. Tijekom studija jedno je vrijeme boravila u studentskom domu. Iako se Ena nadaleko smatra pristupačnom, druželjubivom i ljubaznom, bila je poznata i kao nagla i odvažna. U jednom je trenutku čak bila izbačena iz vlastitog doma i morala je tražiti smještaj kao podstanarka. Enina zadivljujuća ljepota bila je jednako izvanredna kao i njezin glumački talent, što ju je učinilo jednom od najprivlačnijih jugoslavenskih diva svog vremena. Nažalost, prerano je napustila ovaj svijet. Iste godine Ena se udala za Josipa Radeljaka, zbog kojeg se razveo od glumice Bebe Lončar, te rodila kćer Leu. Navršila je 40 godina i potom preminula. Tragično, Enin život prekinula je prometna nesreća na Braču, samo 45 dana nakon poroda.

Kroz život ju je izjedao samo jedan strah – čin vožnje automobilom ili autobusom. Kao da je imala mučan predosjećaj vlastite konačne smrti.Zbog ogromnog straha od vožnje potražila je stručnu pomoć. Nažalost, njezina se fobija samo pojačala nakon tragičnog događaja 1996. godine, kada je motociklist izgubio život, a njezina prijateljica teško ozlijeđena. Nesreću je skrivila sama Ena, zbog čega je osuđena na tri godine uvjetne slobode. No, prava joj je kazna bila teška psihička trauma koju je proživjela od koje se nikada nije u potpunosti oporavila.

Bilo je to zloslutnog 15. kolovoza kada su Ena, Leo – Josipov sin, Tereza – Enina majka, i malena Lana otišli iz svoje vile u Supetru u posjet Eninom prijatelju, skladatelju Stipici Kalogjeri. Nije se ni slutilo da će to biti posljednje Enino putovanje.Leo, koji je bio neiskusan, vozio je auto i promašio kuću, nastavivši putovati uskom, strmom cestom koja je vodila između vikendica. Na kraju je zapeo za stijenu i oštetio maglenku automobila. Josip je zbog ovog incidenta osjetio potrebu preuzeti kontrolu nad volanom.Kad su izašli iz vozila, vozilo je počelo brzo kliziti unatrag, naposljetku se strmoglavivši u obližnju provaliju i ostavivši Jeep zaglavljen.U nesreći su ozlijeđene Tereza, Enina majka i Lana. Međutim, Ena nije bila te sreće i zadobila je teške ozljede koje su u konačnici dovele do njezine prerane smrti. Nakon ovog tragičnog događaja uslijedilo je sedmogodišnje suđenje koje je u konačnici završilo oslobađajućom presudom za Lea Radeljaka. Nesreća se pripisuje neispravnom mjenjaču na džipu. Danas je Lana odrasla djevojka koja jako posjeća na svoju majku.